599 keer gelezen in gemiddeld 3:27

Belastingen

Geschreven op donderdag 7 juli 2011 in de categorie mening

euroEven kijken of ik het goed begrepen heb, die voorstellen rond vermogensbelasting en meerwaardebelasting op aandelen.

Stel. Hypothetische situatie.

Ik werk keihard om een goed bedrijf op te bouwen. Dat lukt me (binnen een tiental jaar). Maar dan overlijd ik plots, en gaat alles in de erfenis naar mijn kinderen.

* inkomsten in het bedrijf zijn zowel via btw als via vennootschapsbelasting getaxeerd;
* de winst uit het bedrijf wordt belast als dividend;
* ofwel wordt de meerwaarde op de aandelen belast via de meerwaardebelasting;
* door mijn overlijden valt het vermogen in de erfenis, en moeten er erfenisrechten betaald worden;
* er van uit gaand (hypothetisch alweer) dat er nog een groot vermogen overblijft, worden mijn kinderen daarop belast via de vermogensbelasting.

Dus die éne euro die ik door hard werken in mijn bedrijf verdien, zal belast zijn met btw, vennootschapsbelasting, meerwaardebelasting, erfenisrecht en vermogensbelasting.

Of heb ik ergens iets niet goed begrepen?

Non bis in idem.

tags:  , , , ,

Reacties

  • Daniel

    Daniel12 jaar geleden

    Ik koop 2 aandelen aan 100 euro per stuk. Aandeel 1 keldert en is nog maar 20 euro waard. Aandeel 2 stijgt in waarde en is 160 euro waard. Conclusie: op aandeel 2 maak ik 60 euro winst en betaal ik meerwaardebelasting... Aandeel 1 daarentegen...

  • Thijs

    Thijs12 jaar geleden

    Ik begrijp wel niet waarom je de BTW hierbij trekt. Een bedrijf als het uwe werkt hoogstwaarschijnlijk meestal B2B, BTW speelt dan geen rol in het plaatje.

    Dan de belasting op meerwaarde, deze wordt bepaald op de winst die je maakt na de verkoop van aandelen, uw kinderen zullen hier dus - naar mijn weten - niets van voelen.

    En de vermogensbelasting, tja, het is een mening zeker. Ik ben in ieder geval voorstander van het geld te halen waar het zit en niet de arbeid nog meer te belasten.

  • Gwen

    Gwen12 jaar geleden

    Het zal bijbetalen worden of afstand van erfenis doen e ;-)

  • t21

    t2112 jaar geleden

    * De BTW in je argumentatie betrekken is meer dan flauw, zoals Thijs al opmerkt. Om de uitdrukking 'intellectueel oneerlijk' nog niet te gebruiken.

    * Belastingen op dividend bestaat inderdaad, maar je vergeet er bij te vertellen dat dit dividend belast wordt met roerende voorheffing (15%), en dat ze niet gezien wordt als belastbaar inkomen (>45%) voor de eigenaar.

    * De meerwaardebelasting op aandelen wordt bepaald op de tijd die je ze in je bezit gehad hebt, als ik me niet vergis? Dit is een maatregel tegen speculatie waar je als hardwerkende ondernemer maar weinig van zal zien.

    * Erfenisrechten vallen *redelijk* goed mee, in eerste lijn. En je kan preventief schenken ook.

    * Vermogensbelasting is niet meer dan terecht. De percentages die gebruikt worden in andere Europese landen zitten om en bij de 1%. De redenering is meestal dat er uitgegaan wordt van een forfaitair rendement die belast wordt aan een bepaald precentage. In Nederland bijvoorbeeld neemt men een forf. rendement van 4% dat dan belast wordt aan 30%. Dat geeft een vermogensbelasting van 1,2%.

    Trouwens, is het al niet leuk dat bedrijven belast worden op de winst, en niet op hun omzet - zoals dat voor een privépersoon geldt?

  • Bart

    Bart12 jaar geleden

    BTW: ik heb een dienstenbedrijf, met procentueel heel weinig kosten (aftrekbare btw) en voornamelijk lonen (waar geen aftrekbare btw op zit). Het is even intellectueel oneerlijk om die btw er niet bij te betrekken - het stuk van de btw op de meerwaarde die ik creëer betaal ik wel degelijk.

    Ik heb dan nog niet eens alle rsz- en bedrijfsvoorheffing-bijdragen vermeld.

    Maar goed, het is inderdaad een mening.

  • Jef

    Jef12 jaar geleden

    Maar voor de btw ben je louter een tussenpersoon, je int de btw voor de staat dmv van deze aan te rekenen op je verkopen. Dat deel mag je niet aanzien als omzet voor je eigen onderneming.

    De aftrekbare btw heb je reeds betaald bij aankopen. Gezien je bij je BTW aangifte een saldo verschuldigd bent, heb je zelfs nog een cashflow-voordeel.

    Eén ding is zeker, als men de lasten op arbeid nog verhoogt in Bel, zal men veel bedrijven zien vertrekken. Een alternatief zou dan een belasting op (grote) vermogens kunnen zijn, maar naar mijn mening zijn er nog andere posten waar men aan kan sleutelen.

  • Thijs

    Thijs12 jaar geleden

    Bart: De btw die u aanrekent wordt wel afgetrokken door uw klanten, dus zelfs zonder btw zou u uw prijs niet kunnen verhogen. U betaalt dus in wezen helemaal geen btw.