6 keer gelezen in gemiddeld 0:00

Dedecker als anti-blok-middel

Geschreven op maandag 11 december 2006 in de categorie archief

Persoonlijk vind ik het jammer dat Dedecker uit de NVA is.

Politiek draait rond polarisatie - rond de uitersten worden groepen gevormd. In het midden worden compromissen gesloten, en wordt er bestuurd.

Ons politiek stelsel is erop gericht om verschillende uitersten samen te brengen, en die hun compromissen te laten sluiten. Zo wordt een gemiddelde gevormd dat werkbaar is.

Dit schijnen de grote partijen, CD&V, SPA, en vooral VLD, niet meer te begrijpen.

Elk van die partijen probeert zelf het gemiddelde te zijn, in plaats van dat gemiddelde door ons democratisch stelsel te laten vormen. Het gevolg is dat ze massaal stemmen verliezen.

Mensen groeperen zich rond de uitersten; ze willen heldere, duidelijke, ééndimensionale boodschappen. Ze willen een duidelijk wereldbeeld waar ze zich achter kunnen scharen. "We proberen iedereen tevreden te stellen" is niet zo'n wereldbeeld.

Het Vlaams Belang is daar het mooiste voorbeeld van. Zij zijn allesbehalve een gemiddelde - zij nemen een extreem standpunt in, en kaderen alles wat ze zeggen en doen in de standpunt.

Eigenlijk is Dedecker op zich ook zo'n uiterste. Hij claimt het begrip 'extreem liberaal' met veel verve en met veel om-zich-heen-geschop. Het wereldbeeld dat hij projecteert is er één van 'geen compromissen - radicaal liberaal'.

In die zin is hij het ultieme anti-blok-middel. Hij plaatst zich in een uiterste - zeer ver van de traditionele partijen - en daardoor heeft hij de potentie om veel VB-kiezers (die kiezers die niet per se extreem-rechts zijn, alleen maar extreem) naar zich toe te trekken.

Bovendien zou hij zelfs een versterking van de linkse partijen kunnen betekenen. Mensen, ook de zogenaamde linkse intelligentia, hebben soms een vijandbeeld nodig om zich te kunnen verenigen. Waar die linkse krachten nu versnipperd zijn tussen SPa, Spirit, Groen!, een beetje VLD, een beetje CD&V, zou een gemeenschappelijke vijand ("Ik zou nooit op Dedecker stemmen!") misschien voor eenheid en versterking kunnen zorgen. ("Ik wil zeker niet dat Dedecker aan de macht komt, dus waar ik vroeger voor CD&V/VLD/Groen!/SPa… stemde, zal ik nu voor de anti-Dedecker partij stemmen.") De partij die het label anti-Dedecker kan claimen, zal m.i. een goede keuze maken.

Daarom vind ik het jammer dat Dedecker uit NVA moet stappen. Alleen heeft hij misschien te weinig momentum om een volledige, werkbare partij te vormen. Binnen NVA had dat wel gekund.

We verliezen hierdoor m.i. een krachtig anti-blok-middel.

tags:  , ,

Reacties

  • Christophe

    Christophe17 jaar geleden

    Bart in de politiek !

  • Roel

    Roel17 jaar geleden

    Knappe analyse, maar ik denk dat de mens zich al genoeg 'misbruikt' voelt voor andermans politieke ambities. Dedecker, het zwarte schaap onder de kerstboom... toch een rare mens eigenlijk.

  • Els VE

    Els VE17 jaar geleden

    Ik vind gewoon dat zijn "slechtigheid" lichtjes overroepen is. En het is vreemd ja. Hoe geliefd hij was toen hij België naar de top van de judosport bracht, hoe verguisd hij nu is. Maar iets zegt mij dat diene mens wel zijn plan zal trekken.