1 keer gelezen in gemiddeld 0:00

Good riddance

Geschreven op zaterdag 28 juli 2007 in de categorie archief

Komaan, stop nu eens met zeveren, hè.

Waarom moet doping verboden en zwaar gestraft worden in de sport? En waarom zou dat überhaupt kunnen?

Omwille van de competitie? En omdat het gebruik van doping die competitie vervalst? Ach, sorry dat ik de illusie moet doorbreken hoor - maar sport is per definitie een vervalsing van competitie.

Al van in het begin.

Mensen met een atletisch lichaam, een aanleg voor sport, hebben automatisch een voorsprong. Eigenlijk geven we al van jongsaf aan onze kinderen de boodschap dat, als je een goed lichaam hebt, dat je daarmee veel geld kan verdienen. Roem, aandacht, rijkdom - allemaal gebaseerd op de oneerlijke voorsprong van het lichaam.

Vervalste competitie zit ingebakken in het systeem.

En waarom zouden we verwachten van onze sporters dat ze het goede voorbeeld geven? We selecteren ze op hun vermogen om te winnen, niet op hun vermogen om eerlijk te zijn. Wie krijgt de gouden schaal, de riante bonus, het spotlicht en de camera? Meestal niet diegene die zegt 'ja, je hebt gelijk, de bal was buiten'.

Ik zeg: good riddance. Afschaffen die handel - de Tour, en bij uitbreiding het wielrennen. En voetbal mag voor mij de volgende zijn.

tags:  ,

Reacties

  • Peter

    Peter16 jaar geleden

    amen to that!

  • Serge van Ginderachter

    Serge van Ginderachter16 jaar geleden

    Eerder op de tonen van AC/DC, "Goodbye & Good Riddance To Bad Luck".

  • Frank

    Frank16 jaar geleden

    Bart, er zijn verschillende redenen waarom ik het niet eens ben met je posting. Om te beginnen omdat sportmannen "menselijke helden" moeten blijven. Anders kan je beter direct Cylons maken, en hen laten wielerennen. Same effect, cheaper than doping in the long run. Sommige sportmannen nu zijn een rolmodel voor de jeugd. Het laat ze aan sport doen (kijk maar naar het succes van de Vlaamse tennisscholen de laatste jaren), maar het toont ze ook niet op te geven in het leven. Contador komt uit een straatarme familie uit de buitenwijken van Madrid, maar morgen staat zijn foto op de eerste pagina van miljoenen kranten. Als blijkt dat hij "clean" was, toont hij dat je nooit mag opgeven met dromen, en dat je met hard trainen er komt. Net zoals mensen die begiftigd zijn met een analytisch geest, het kunnen maken in de wetenschappen of de IT. Als je kunt ontdekken welke gift Moeder Natuur je meegaf, en je genoeg doorzet in het leven, kan je je dromen waarmaken, op een eerlijke manier, wat ook je afkomst is.

    Een tweede argument is dat er (veel) overheidsgeld naar de sport gaat. Van sport-materiaal op school, over BLOSO sportkampen en subsidiëring van sportscholen tot de topsport zelf (rechtstreeks via bv het Lotto en Topsport Vlaanderen Team, maar ook onrechtstreeks via gigantisch veel geld en zendtijd op de VRT). Is het ethisch elk jaar miljoenen belastingsgeld te steken in iets waarvan elke "fair-ness" weg is?

  • Ardi XIV

    Ardi XIV16 jaar geleden

    't is een beetje jammer dat je sport minimaliseert tot een winnaar en verliezer. Sponsorgewijs is het inderdaad 'the winner takes it all' maar sport is evenzeer hard werken, louteren, overgave, ... Het publiek weet dat minstens zo hard te appreciëren als de competitie tussen winnaar en verliezer.

    Amateurs en sportfans herkennen zich zowel in verlies, in winst als in de arbeid tussenin.

    Een statement als 'sport is per definitie een vervalste competitie' is toch straffen toebak. Alsof elke vorm van competitie vals zou zijn.