299 keer gelezen in gemiddeld 4:47

Hack your brain

Geschreven op zaterdag 2 augustus 2014 in de categorie mening

hack your brain

Als ondernemer probeer ik in mijn bedrijf zaken die niet essentiëel zijn te automatiseren, en zaken die cruciaal zijn te ondersteunen en verankeren door processen. Maar ik ben van mening dat je die denkwijze ook op jezelf als mens kan toepassen - zowel de drive om constant te verbeteren, als de wens om zaken procesmatig aan te pakken.

Eén van mijn overtuigingen is dat je het menselijke brein met al zijn sterktes en zwakheden moet kennen, en daar gebruik van moet maken.

Hack your brain.

Drie basisprincipes die ik hierbij gebruik:

1. Taal is een OS

De taal die we gebruiken is niet enkel een drager voor onze gedachten; het is een Operating System dat op zichzelf ook onze gedachten en denkwijzen beïnvloedt. Lees hierover zeker eens de sci-fi klassieker Snow Crash. (Het is trouwens ook de reden waarom ik een vehement verdediger ben van Latijn in het middelbaar onderwijs. Dat is niet een extra taal die we aanleren, maar een fundamenteel andere manier om onze hersens te programmeren.)

Dat betekent dat de woorden die we gebruiken en de labels die we ergens op plakken belangrijk zijn. Ze zijn niet enkel een designator, maar ze bepalen ook de manier waarop we naar dingen kijken.
Eén voorbeeld is het gebruik van het woord 'gewoon'. Een ander voorbeeld paste ik vroeger toe in mijn sales proces.

Verkoop is per definitie een mentaal belastend vak. Wie uitvoerend voor klanten werkt, zal over het algemeen welwillend behandeld worden - meestal worden de dingen die je doet met een 'ja, dat is het!' beantwoord. Bij sales is dat omgekeerd: een gemiddelde sales haalt één op drie van zijn offertes binnen. Dat betekent dat in tweederde van de gevallen de klant 'nee' zegt. Als sales moet je daar mee om kunnen gaan - sterker nog, je moet na twéé nee's in de voormiddag met evenveel enthousiasme in de namiddag de volgende ja gaan verdedigen.

Dat is mentaal zeer zwaar. En elke mindhack die daarbij kan helpen is welkom.

Mijn fileserver waar de offertes bewaard werden, deelde ik daarom als volgt in volgende submapjes in:
- uitgeschreven offertes
- goedgekeurde offertes
- komen later nog wel terug

Een kleine mindhack: er bestaat niet zoiets als 'verloren offertes' - enkel klanten die nu nog niet beseffen dat wij de beste keuze zijn, en die wat tijd en andere ervaringen nodig hebben om dat te beseffen.

Woorden en labels zijn belangrijk. Ze programmeren je brein.

2. Maak concepten fysiek

Ideeën en gedachten lijken enkel etherisch. Maar door ze een fysieke component te geven, maak je ze meer reëel, tastbaar en veranker ze je zo beter in je gedragspatronen.

Daarom werd het idee van de twintig-minuten-regel niet alleen uitgelegd, maar kreeg iedereen een écht Geel Eendje.

Ik ben uiteraard digitally biased. Maar voor mijn to-do lijst gebruik ik nog steeds pen en papier. Het fysieke gevoel van een item op die lijst met een forse beweging te kunnen doorstrepen, is véél bevredigender dan een digitaal vinkje met mijn muis ergens te zetten. Op één of andere manier motiveert dat me meer om effectief die to-do's af te werken - de beloning van het fysiek doorstrepen helpt.

3. Wilskracht is een reservoir

Meer en meer wordt de theorie bevestigd dat wilskracht een eindige grondstof is, die in de loop van de dag opgebruikt wordt, en 's nachts weer opgevuld. Het is als een spier die je kan oververmoeien, maar die je ook kan trainen.

Dat inzicht brengt een aantal gevolgen met zich mee.

- Neem je moeilijke beslissingen 's morgens. Leg het beslissingsmoment voor makkelijke zaken 's avonds. 's Morgens is je wilskracht op zijn hoogste; elke beslissing die je neemt, groot of klein, maakt je wilskracht voor die dag een beetje kleiner.

- Laat beslissingen niet hangen. Het slechtste wat je kan doen is beslissingen niet nemen. Elke vraag die je hebt waar je geen beslissing in neemt, blijft in de achtergrond in je brein rondspoken. Je merkt het misschien niet, maar het neemt een klein beetje rekenkracht van je brein om in de achtergrond als een zombie process te blijven draaien. (Pas op: sommige beslissingen moét je zo in de achtergrond laten draaien om beter en onbewust te kunnen verwerken.) Als je te veel van die zombie processen hun gang laat gaan, verlies je al je wilskracht. (Zie het als een computer die plots veel trager loopt omdat in de achtergrond vanalles aan het gebeuren is.)
Het beste voorbeeld hiervan is e-mail. De gouden regel is: raak elke e-mail slechts één keer aan, en handel die af.

- Zorg dat je voor onbelangrijke zaken geen beslissing hoeft te nemen, en dat je dus je voorraad van wilskracht daarmee niet opgebruikt.
steve jobs
Steve Jobs trok deze gedachtengang door in zijn kleren: hij hoefde niet meer elke dag te beslissen wat hij zou aandoen; hij hoefde zelfs niet meer na te denken over extra bestellingen - hij had bij Issey Miyake voldoende zwarte rolkragen besteld voor de rest van zijn leven.
Ook president Obama doet dit:
"You’ll see I wear only gray or blue suits. I’m trying to pare down decisions. I don’t want to make decisions about what I’m eating or wearing. Because I have too many other decisions to make." 
Op een bepaald moment heb ik dat ook besloten: alleen maar zwarte kleren, zodat ik 's morgens niet moet nadenken over combinaties.

Hack your brain!
hack the planet

Kennen jullie nog zo'n truukjes?

tags:  , , ,

Reacties

  • Michaël Rosseel

    Michaël Rosseel9 jaar geleden

    Twee truukjes die me nu "voor de geest" komen.

    1. Leg het de avond voordien voor de voordeur.

    Een truukje die we allemaal wel toepassen, als we de volgende ochtend, nog niet goed wakker, bij het buiten gaan iets niet mogen vergeten. mee te nemen. Iets wat een takenlijst, en het definiëren van "volgende acties" ook doet. Je legt het voor de deur van je geest.

    2. Trek je kleren aan.

    Een manier om jezelf erin te luizen. Je loopkleren of werkkleren klaarleggen (zie 1.) en alvast aantrekken zodanig dat je gemakkelijker die activiteit ook gaat uitvoeren.

  • Xavier

    Xavier9 jaar geleden

    Belangrijk: dit werkt niet in de omgekeerde richting; minder beslissingen willen nemen en daarom je garderobe vereenvoudigen is slim. Je garderobe vereenvoudigen in de hoop dat je zoals Steve Jobs wordt is jezelf iets wijsmaken. Dat is voor jou natuurlijk duidelijk, maar dat was het voor mij niet zo'n tiental jaar geleden.