Het perfecte kopje koffie
Deze maand op de Wired website: de zoektocht naar het perfecte kopje koffie.
De journalist beschrijft zijn droom/nachtmerrie scenario voor die perfecte koffie. Van de individueel gemalen bonen (in een Teflon omgeving), over het specifiek geselecteerde water, tot het juiste kopje.
Voor mij is de juiste koffie ook belangrijk; jaren van slootwater drinken in een groot bedrijf heeft me de geneugten van een eigen koffiemachine leren appreciëren.
Mijn collega's weten bijvoorbeeld dat mijn dag goed is als ik het juiste kopje te pakken krijg. (We hebben op kantoor verschillende soorten kopjes, en slechts twee daarvan zijn voor mij ideaal. Met de rest kan ik leven, maar slechts die twee zijn écht perfect.)
Iets anders waar ik niet tegen kan: de Senseo hype. Iemand die zichzelf koffieliefhebber noemt omdat hij met Senseo-pads werkt in plaats van een filter - hij dwaalt.
Een échte espresso-machine werkt met minimum 10 bar aan druk om de koffie te maken; dit is wat voor de crema zorgt, het schuimlaagje op de koffie. Een Senseo werkt met 0,5 bar - en er is eigenlijk geen schuimlaagje. Maar er wordt één of ander ingrediënt toegevoegd aan de koffiepads, dat voor een kunstmatig crema-laagje zorgt (ik weet het niet, gebaseerd op gelatine?).
Dit enkel om te zeggen dat het juiste kopje koffie voor mij het verschil kan maken tussen een geslaagde dag en een niet-geslaagde dag.
Herman Horsten — 17 jaar geleden
We zijn blijkbaar twee gelijkgestemde zielen. Nog een belangrijk onderdeel is de koffiemolen want een echte koffieliefhebber koopt toch geen gemalen koffie? ;) En uiteraard geen koffiemolen met mesjes maar een "burr grinder". Koffiezetten is ten huize Oogsnoep een ritueel zoals een Japanse theeceremonie :-D