21 keer gelezen in gemiddeld 0:21

Het Systemat verhaal

Geschreven op woensdag 7 februari 2007 in de categorie archief

Ik weet niet of mijn lezers aandelenbeleggers zijn. Ik alleszins wel (met mate). Verre van te beweren dat ik een specialist ben, maar een aantal zaken vallen mij toch op.

Eén aandeel dat ik opvolg (uit interesse in de sector) is dat van Systemat. Dat aandeel is vrij illiquide (er zijn weinig aandelen beschikbaar op de beurs, en er wordt weinig in verhandeld).

Hetgeen me opviel waren de plotse bokkesprongen van meer dan tien procent van het aandeel. Zowel in februari 2006 als in december 2006 maakte het aandeel een plotse winst in zijn beurskoers.

Wat blijkt: in februari 2006 nam De Belegger het aandeel op als tip van de week. In december 2006 beschrijft Inside Beleggen het aandeel als 'ons cadeau voor onder de kerstboom'. 'Er is geen enkele reden waarom Systemat onder zijn boekwaarde zou noteren. Bovendien is Systemat een gedoodverfde overnameprooi. Een aandelenkoers van 8 euro is correcter', luidt de conclusie.

Beide keren, als gevolg van de publicaties, springt de koers van het aandeel de lucht in. Blijkbaar zijn er een groot aantal mensen die de adviezen van deze beleggingsblaadjes letterlijk opvolgen, en na lezing onmiddellijk kooporders ingeven.

Wat je echter ook ziet op onderstaande grafiek van de Systemat-koers, is dat volgend op de hype en de stijging, het aandeel weer keihard de diepte in zakt.

Een slimme belegger (of iemand die bij zo'n beursblad werkt) zou dus kunnen vlak voor de publicatie kopen, en vlak na de publicatie verkopen.

tags:  , ,