8 keer gelezen in gemiddeld 0:56

Nostalgie

Geschreven op vrijdag 20 januari 2006 in de categorie archief

Nog verder teruggaand in mijn computer verleden: één van mijn eerste computers, als klein manneke van twaalf, was een Commodore 64.

Even een zijsprong. Ze zeggen vaak dat vrouwen bonden door voor ons mannen betekenisloze gesprekken te houden over schoenen, deux-piècekes en ander gekwetter.

Wel, geeks hebben iets gelijkaardigs. Ik ben nogal een netwerker - en ontmoet dus veel mensen. De eerste gesprekken met fellow geeks komen on-ver-mij-de-lijk op hetzelfde onderwerp uit: wat was jouw eerste computer? Die gesprekken zijn deels het informatica equivalent van het meten van de penis (Haha, kijk eens hoe lang ik al bezig ben in het chips en siliconen wereldje!), maar ook deels een inschatten van elkanders referentiekader aan de hand van merknamen en serienummers.

De échte mannen waren gestart met het eigenhandig ineenvijzen van een Tandy TRS-80. De Sinclair ZX Spectrum (die plastieken toetskes!) duikt ook veel op.

En uiteraard de Commodore 64. En dan niet die gestileerde witte versie, maar de echte beige C=64, met bruine F1 tot F7 toetsen.

64 volledige kilobytes aan geheugen, en harde schijven bestonden nog niet. Nee, wij hadden een Datasette.


Als je de Commodore 128 in zo'n gesprek durft vernoemen, of erger nog, een Amiga, dan ben je al snel gecatalogeerd als fils de papa - die waren voor rijke mensen. Wie als eerste computer een IBM-compatible had (of een kloon zoals dat indertijd heette), positioneert zichzelf in een volgende generatie.

En ach, de Macintosh-adepten (met dat rare vierkante muisje) waren toen al kunstenaars.

Einde zijsprong.

Ik heb dus als jonge gast het meeste tijd doorgebracht op de C=64. In het begin in zijn rauwe vorm: geen cassette, geen scherm. Als ik op die computer wou werken (ik noemde het werken, dat was mijn alibi, 't is voor school mama!) moest ik de huis-televisie inpalmen. Met de nodige ruzies tot gevolg.

Later kreeg ik een eigen scherm, en zelfs een disk-drive. Met floppies.

De spelletjes volgden als snel. Uren heb ik Wonderboy gespeeld…

Nu kom ik per toeval op een website terecht, die al die oude Commodore 64 spelletjes als Java applet aanbiedt. Jawel! Mijn allereerste spelletje, Galaxy, zit er ook tussen. Lap, ik voel het al, het wordt weer laat vanavond - ik moét die high score halen.

Ga ook eens spelen: http://c64s.com/game/1313/galaxy/.

En gij, wat was uwen eerste computer?

Reacties

 • Erlend

  Erlend14 jaar geleden

  Prince (In dos dan wel) is voor mij reeds nostalgie. Onlangs kwam ik het ook tegen op een website! En jawel, zelf werkende onder windows XP.

 • dieu

  dieu13 jaar geleden

  Een Macintosh Classic. Ja, die met dat onooglijk klein schermpje !

 • michlr

  michlr10 jaar geleden

  De gestilleerde witte versie, met joystick en 1541 disk drive. Voor m'n plechtige communie.

  Radar Rat Race was m'n eerste spel, en twee ijskreemdozen met floppies, beschreven aan weerszijden (uiteraard) werden al snel verzameld.

Recente reacties