1409 keer gelezen in gemiddeld 1:35

Offertes

Geschreven op zaterdag 15 mei 2010 in de categorie archief

Als ik de rekening van mijn bedrijven in de gaten hou, dan valt mij het volgende op: voor elke 100 euro die daarop binnenkomt (zelf verdiend, tot nader order geniet ik nog niet van staatssteun), schrijf ik elke maand minstens 50 euro daarvan weer over naar een rekening van een overheid.

Begrijp me niet verkeerd: ik heb helemaal niets tegen belastingen, of tegen overheid. Er zijn heel veel taken die we enkel geaggregeerd kunnen uitvoeren: wegen-infrastructuur, scholen, gezondheidszorg… Ik ben meer dan bereid daarvoor te betalen.

Zoals ik het zie heeft een bedrijf deze gemeenschappelijke inrichtingen ook nodig om te kunnen functioneren. Er moet een wegennet zijn om efficiënt transport van producten te regelen; er moet een performant onderwijs zijn om gekwalificeerde medewerkers af te leveren.

In die zin zie ik de overheden als een leverancier van een bedrijf: het bedrijf betaalt, de overheid levert diensten.

Maar het is ook een essentiëel onderdeel van bedrijfsvoering dat je je leveranciers optimaliseert. Je kijkt waar je focus op ligt (prijs, kwaliteit, service), en gaat dan op zoek naar dié leverancier die je de beste verhouding daartussen kan leveren.Er is uiteraard altijd een kost om te veranderen (zie bv. als je van mobiele telefonie-leverancier verandert). Maar op het moment dat bij je oude leverancier de prijs te hoog ligt, de kwaliteit te laag ligt, én de service ondermaats is - dan verander je.

Terug naar de bedragen hierboven. De helft van mijn bedrijfsinkomen die naar één leverancier gaat? Dan verwacht ik wel kwaliteit en service.

Ik heb het gevoel dat het hoog tijd wordt om eens wat offertes van concurrerende leveranciers op te vragen.

tags:  ,

Reacties

  • Anonymous

    Anonymous13 jaar geleden

    Het probleem is dat overheden en bedrijven niet volgens dezelfde filosofie gemanaged worden.

    Democratie en efficiëntie gaan niet samen. Soms moet er iemand zijn die de weg vooruit kiest zonder daarvoor 4 jaar te onderhandelen.

  • Odette Couvreur

    Odette Couvreur13 jaar geleden

    Leuke setup voor een rollenspel, waarbij jij als klant tegenover verschillende overheden als verschillende leveranciers staat. Wie weet krijg je aan het einde van het verhaal wel een heel andere metafoor.

    Eén detail, jij bent - zij het via een omweg - net zo goed die leverancier. Want wat is een overheid anders dan een door de bevolking gelegitimeerde bestuursstructuur?

  • Frank

    Frank13 jaar geleden

    Een gevaar van te gaan "overheidshoppen" is dat je het op twee manieren kan doen:

    - ofwel verander je enkel "officieel" van overheid (bv wel luxemburgse, of panamese firma, maar in 99.9% van je activiteten in Gent laten (zoals ik vaak zie bij een paar van onze concurrenten)

    - ofwel verander je "echt" van overheid, maar dan impliceert dat direct dat je je hele bedrijf verhuist, ook fysiek.

    Het eerst heeft morele implicaties (is het fair tov de stad/regio waarvan je de infrastructuur gebruikt, je klanten en personeel vindt?). Het tweede heeft een gigantisch hoge "overschakelkost".

  • Edwin

    Edwin13 jaar geleden

    België heeft gewoon een zeer dure overheid. Te veel personeel, te veel regels, te veel achterpoortjes, te veel dit, te veel dat.

    Neem nu zoiets als de "Notionele interestaftrek". Het is bij de gemiddelde mens een onbekend beest, maar zo'n dingen zorgen er voor dat enkel de happy few er mega van kunnen profiteren. Het zorgt er eigenlijk voor dat multinationals minder belastingen betalen dan je eigen postbode.

    De échte rekening wordt betaald door de gewone burger en de kleinere ondernemingen. Wat je links niet ontvangt, moet je rechts gaan halen.

    Onze overheid is ook niet efficiënt.

    Neem nu de brug over de E313 in Grobbendonk. Die is al jaaaaaaren stuk. Die brug kan je gebruiken via één rijvak, netjes gedirigeerd door een verkeerslicht.

    Elk moment van de dag staat daar een kleine file. Al die voertuigen spuiten onnodig gif in de atmosfeer en als time money is, en time is money, dan verliezen wij allemaal daar veel geld.

    Een paar weken geleden zijn ze begonnen aan de werken. Waarom niet onmiddellijk?