2 keer gelezen in gemiddeld 1:32

Raising the bar(camp)

Geschreven op zondag 21 mei 2006 in de categorie archief

Barcamp is achter de rug, en ik ben voldoende bekomen om mijn gedachten te formuleren.

Zoals beloofd en verwacht was het een high-energy, idea-rich un-conference about technology and its influence on life/society.

Een prachtige locatie, ideaal om aan een hoog tempo ideeën, naamkaartjes en enthousiasme uit te wisselen.

Laat me duidelijk zijn: ik vond het super. De hele dag genoten, onder de indruk van de vlekkeloze organisatie en blij zo veel gelijkgestemde zielen tesamen te vinden.
Voor mij mag dit om de zes maanden.

De verwachtingen voor volgende keer zullen dus hoog zijn. Laten we proberen ze in te vullen.

Wat voor mij zeker behouden moet blijven:
- Prachtige locatie, met voldoende wandelgangen om het netwerken tussen de sessie door te faciliteren.
- Overdosis aan interessante lezingen: de veelheid aan interessante onderwerpen droeg zeker bij aan het succes. Dit betekent soms verscheurende keuzes, maar dat geeft niet.
- Vlotte organisatie. Ik weet niet hoe Peter et al. het gedaan hebben, maar alles liep enorm natuurlijk en gesmeerd.
- Ingebouwde drempel tot deelname. Door de eis om actief mee te werken, werden vooral 'actieve' mensen aangetrokken. Wat niet alleen de presentaties interessant maakte, maar ook de interactie met de luisteraars.

Waar voor mij aan kan gesleuteld worden:
- Eten: intense geesten vragen goeie aandrijving. Ik vond zowel ontbijt als lunch een beetje aan de magere kant.
- Expliciete pauzemomenten tussen presentaties. Dus bv. in de aankondigingen/programmalijst expliciet vermelden: 11.00-11.30 presentatie X ; 11.30-11.40 wisselmoment; 11.40-12.20 presentatie Y. Het hoge tempo van ideeënuitwisseling vraagt iets van tijd tussen presentaties om alles te verwerken.
- Diversiteit. Er was al zeer veel moeite gedaan om diverse mensen aan te trekken, maar het kan m.i. nog beter. Zoals Dirk me zei: 'Het had misschien interessant geweest om bv. een tuinman te beluisteren die vertelt hoe internet en nieuwe technologie zijn job veranderde de laatste vijf jaar.' Hoe we die diversiteit moeten bewerkstelligen - open voor discussie.
- Betere executive summaries. Mensen moeten aangemoedigd worden om op voorhand op de wiki beter hun presentatie uit te leggen en te omschrijven. Het was soms moeilijk om op het moment zelf te kiezen tussen verschillende presentaties, omdat de inhoud niet altijd even duidelijk was.
- Hoger niveau, betere voorbereiding. Een aantal presentaties waren van zeer hoge kwaliteit - maar er waren ook een aantal mindere. Misschien moeten we nadenken over een manier om kwaliteit te bewaken? Of zou dit te veel tegen het principe van un-conference ingaan?
- Aansluitend: mogelijkheid en aanmoediging tot 'walk-away'. Als een presentatie niet jouw ding blijkt te zijn, moet je de mogelijkheid hebben om weg te gaan naar een andere presentatie. Een locatie die dit toelaat (ingang/uitgang die achteraan zit, en niet naast de spreker)? Een expliciete vermelding door organisatie dat weglopen ok is?
- Legaal maken van 'toehoorder' zijn. Hoewel gesteld was dat iedereen moest bijdragen, zijn er toch een aantal 'stealth' aanwezigen gesignaleerd. Ik heb daar zeker geen probleem mee, maar maak dit officieel mogelijk. Misschien met een toegangsprijs? (Die hoog genoeg is om genoeg drempels in te bouwen, en die dan meehelpt om de totale kostprijs te dragen.)
- Flexibele tijden. Sommige presentatie rechtvaardigen meer dan een halfuurtje, voor andere presentaties was 30 minuten te lang.
- Flexibel format. Niet elke 'presentatie' komt het beste over in een ex cathedra setting. Misschien kunnen er andere manieren gepropageerd worden?

Uiteraard zijn dit enkel persoonlijke, uit-de-losse-pols neergeschreven gedachten. We hebben nog zes maanden om ze verder te bespreken en uit te werken ;)


Edit: nog snel wat tags toevoegen. Technorati Tags: , .

Reacties

  • Maarten Schenk

    Maarten Schenk17 jaar geleden

    Leuke samenvatting. Ik vroeg me inderdaad ook af wanneer Bart Becks van Skynet een presentatie ging geven :-) Maar als CEO van een sponsor hoeft dat zeker niet ;-)

    Overigens, mijn videopodcasts van BarCamp Brussels (http://www.blogologie.be/2006/05/accessibility_d.html) zijn inmiddels beschikbaar.