181 keer gelezen in gemiddeld 1:18

Supermensen

Geschreven op zondag 7 september 2014 in de categorie transhuman

supermensen

Technologie heeft altijd gedraaid rond het verbeteren en versterken van de menselijke capaciteiten. Het moment dat onze voorouder een steen oppakte om een krachtiger slag te verkrijgen dan met zijn eigen vuisten, was het moment dat het transhumanisme ontstond.

Vorige eeuw bouwden we allerlei machines om onze grote fysieke beperkingen te verslaan: tractoren, graafmachines, vliegtuigen... Op één of andere manier is het huidige internet ook een manier om onze mentale beperkingen te overkomen: onbeperkte kennis, onbeperkte communicatie met iedereen over de hele wereld...

Met de evolutie in alles wat Internet of Things genoemd wordt zijn we echter een stap verder aan het zetten. We zijn die nieuwe krachten dichter bij ons lichaam aan het brengen; en stap voor stap zelfs in ons lichaam.

Alleen zit er nog een soort van mentale barrière: technologie in ons lichaam is ongepast om onze krachten te vergroten - het is enkel toegestaan om verloren krachten te herstellen.

Al eeuwen vinden we het doodnormaal dat verminderd zicht gecorrigeerd wordt door wearable technology: namelijk brillen. Maar als zo'n bril gebruikt wordt voor méér dan het herstellen van 'normaal' zicht, vinden we het vreemd en ongepast.

Een mooi voorbeeld zijn ook hoorapparaten. Stilletjes (no pun intended) is zich daar een revolutie aan het voltrekken, onder impuls van smartphones. De ReSound LiNX bijvoorbeeld is een hoorapparaat dat kan aangestuurd worden met een iPhone. Het laat toe om verdwenen gehoor te herstellen - maar eigenlijk verbetert het dat gehoor nog:

But when Smith hit the button for "Restaurant mode," all of a sudden my ears had a laser-like focus on the conversation happening directly in front of me.

Zo'n toestel heeft de capaciteit om in de toekomst nog slimmer te worden; op basis van smartphone bediening (en misschien later op basis van gedachtenbesturing) gehoor toe te spitsen op specifieke geluiden (gesprek dichtbij; gesprek ver weg; muziek op een podium...).

Combineer dit met de nieuwe generatie van bluetooth headsets:

Plots kan je ook rechtstreeks muziek of films van je smartphone doorsturen naar je oor; of telefoongesprekken voeren zonder zo'n vreemd rechthoekig toestel aan je oor te houden.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Wat houdt ons eigenlijk tegen om door technologie aan ons lichaam toe te voegen onszelf superkrachten te geven?

tags:  , ,

Reacties

  • Michaël Rosseel

    Michaël Rosseel9 jaar geleden

    Het transhumanisme als term was nieuw voor me, maar in de gezondheidszorg gebeurt dit inderdaad al decennia lang. Stukken vervangen zoals met totale heup- en knieprothesen (de eerste succesvolle poging dateert van 1891) Ik heb de patiënten 4 jaar verzorgd en zien buitenwandelen met nieuwe heup of knie. Na het mechanische, kwam de ondersteuning of vervanging van fysiologische processen erbij zoals pacemakers (niet altijd wearable geweest, bv 1967: http://goo.gl/mE1dxA ) , neurostimulatoren en implanteerbare insulinepompen,...) Heel boeiende materie nu mens en computer steeds dichter naar elkaar toe groeien.

  • Edwin Hofstra

    Edwin Hofstra9 jaar geleden

    - Holisme als het inderdaad krachtgerelateerd is. Herstel iets tot het niveau waarop het behoort te werken, en je bent redelijk zeker dat de rest van het lichaam het aan kan. Daarboven krijg je onevenredige slijtage.

    - Sociaal isolement als het over zintuigen en mentale vermogens gaat. Vergelijk het met een feestje waarop iedereen al dronken is op het moment dat jij binnenkomt. Met al je helderheid en spitsvondigheden ga je geen aansluiting vinden bij de rest van het gezelschap.

    - Ethiek bij afluister-gehoorapparaten. En niet alleen de salonethiek van de mensen die deze dingen ontwikkelen en aanbieden. Als er met gehoorapparaten afgeluisterd kan worden, gaat dit sociale repercussies hebben voor mensen die gehoorondersteuning gebruiken. Ik zie nog net geen bordjes op de restaurantdeuren verschijnen met de tekst, niet voor slechthorenden.

    - Kosten. De medische wetenschap maakt dingen mogelijk, de gezondheidszorg maakt ze waar. En die gezondheidszorg wordt grotendeels opgebracht door de belastingbetaler*. Vanuit het solidariteitsprincipe vinden we het meer dan normaal dat iemands gebreken hersteld worden, al is het maar opdat die een nuttig - en belastingbetalend - onderdeel van de samenleving blijft. Iemand beter maken dan de rest strookt niet met de algemene solidariteit, en op een krappe arbeidsmarkt benadeelt dat diegenen die niet verbeterd worden.

    - Niet zelf-herstellend. De meeste mankementjes waar ons lichaam mee te maken krijgt herstellen vanzelf binnen een paar dagen tot weken, in een enkel geval met medische ondersteuning, bijvoorbeeld bij botbreuken. Veel mensen zullen er toch tegenop blijven kijken iets dat ze niet zelf kunnen herstellen tot deel van hun lichaam te maken.

    In de meeste gevallen is het rendabeler, efficiënter en comfortabeler iets te nemen dat beurtelings door meer personen gebruikt kan worden of uitgezet en opgeborgen kan worden als we het niet nodig hebben.

    *Want socialeverzekeringspremiebetaler is zo’n onhandig woord.

  • Michaël Rosseel

    Michaël Rosseel9 jaar geleden

    In dezelfde sfeer : het National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering (US) stelde een “NIBIB Bionic Man” samen. Een interactieve tekening met 14 sensor based technologieën die ze ondersteunen. http://www.nibib.nih.gov/science-education/bionic-man