19 keer gelezen in gemiddeld 0:28

Unchained working

Geschreven op donderdag 12 juni 2008 in de categorie archief

Gisterenavond was ik door Mewaf en Robin uitgenodigd voor een seminar over Unchained Working.

Een zeer interessante en inspirerende avond, rond het thema van 'anders werken', namelijk activity based. Een systematiek die ikzelf al lang toepas, en die ik zoveel als mogelijk (zonder forceren) wil in Netlash uitgewerkt zien.

Ik ontmoette heel veel vermeldenswaardige mensen. Maar twee anekdotes wil ik er toch uit trekken.

Aan tafel ging het gesprek over veranderingen, in werkomgevingen en in de hoofden van de mensen, en vooral in onze maatschappij: hoe de nieuwere generaties minder lineair denken en redeneren, maar meer parallel en in blokken en patronen.
Ik zat aan de tafel van de 'bloggers', dus de meesten knikten instemmend en zelfs met blinkende joepie-ogen.
Maar één van de disgenoten was ambtenaar in een provinciehuis (geen blogger ook, lijkt me), en iets sceptischer.
"Jullie zien parallel en weggaan van lineariteit als iets positiefs, maar het enige wat ik zie is chaos." (Ik parafraseer.)
En ik kon niet anders dan denken aan de derde wet van Clarke: een voldoende geavanceerde technologie is niet te onderscheiden van magie. Bij uitbreiding leek het me duidelijk dat voor iemand die géén patronen ziet, er alleen maar chaos is.


Een tweede ontmoeting die avond was met Carl Van Marcke, de grote baas van Van Marcke en dus ook van Mewaf. (Ine schreef hier ook al over.)
Het was hartverwarmend om iemand te horen spreken met zo'n passie voor zijn bedrijf, en tegelijkertijd met zo'n visie en wil om vooruit te kijken. Innovatie zit die man in zijn bloed, en hij laat dat doorstromen in gans zijn bedrijf.

Wat in het bijzonder resoneerde voor mij, was zijn visie op productontwikkeling binnen Mewaf. Hij noemde het 'user-led', geleid door de eindgebruiker. Ze bestuderen eerst hoé de gebruiker het kantoormeubilair gebruikt/wil gebruiken/zou moeten gebruiken, en vertrekken van daaruit om een concept uit te werken (zie het concept achter Unchained Working). Daarnaast zijn er een aantal technische vereisten en beperkingen (Mewaf werkt met geplooid metaal). De taak van de designer van het meubilair is de drie zaken in evenwicht brengen: vereisten van gebruikers, technische vereisten, en vormgeving.

Het komt eigenlijk merkwaardig sterk overeen met de manier waarop wij websites willen maken: het juiste evenwicht tussen usability (gebruikers), technische perfectie en vereisten (SEO, herbruikbaarheid, toegankelijkheid), en design. Géén van de drie heeft voorrang op de andere - maar géén van de drie mag minderwaardig zijn.

In een wereld van visueel geweld, waar 'experience' alle andere besoignes in de hoek drukt, doet het deugd om te zien dat er nog anderen met diezelfde gedachtengang (user centered design) bezig zijn.

Carl Van Marcke was hoe dan ook een charismatisch persoon. Op zijn zeventigste zit hij nog vol energie en wil om te veranderen. Zijn woorden: "We geloven in user-led design, maar spreken op dit moment vooral met facility managers en architecten. We willen in contact komen met die eindgebruikers, en geloven dat dit kan door middel van blogs en fora." Ze staan klaar om vol goesting in de 2.0 wereld te springen.

Bewonderenswaardig.

tags:  , , ,

Reacties

  • Frank

    Frank15 jaar geleden

    Op hun flash-intro page ligt opvallend een tijdschrijft over BHV. Is unchained working ook gedoemd te mislukken? :)

    Ziet er leuk concept uit (alhoewel helemaal niet nieuw!), maar niet bruikbaar in elke omgeving of bedrijfstak.