3790 keer gelezen in gemiddeld 4:00

Vijftien tips om zelfstandig te worden

Geschreven op dinsdag 25 april 2006 in de categorie archief

Dit zijn de zaken die ik - met vallen en opstaan - geleerd heb over ondernemen sinds ik eind vorige eeuw besloot om zelfstandig te worden.

Geen evangelie; ik zondig er zelf nog tegen, meer dan ik wil. Gewoon wat puntjes ter discussie, in willekeurige volgorde. Ik hoor graag van mijn mede-ondernemers wat zij er van vinden.

1. Hou vol. Het verschil tussen een professional en een amateur is: de professional gaf niet op. Het vraagt tijd om een naam, een zaak, kennis op te bouwen. Sommige dingen kan je niet forceren door harder te werken of er meer geld tegen te gooien, er moet gewoon genoeg tijd over gaan.

2. Investeer in een goede boekhouder. Die zal je heel wat frustratie en ergernis besparen, en als het meezit ook wat belastinggeld. Bij uitbreiding: zoek een goede bank-kantoordirecteur, één die meedenkt op lange termijn (dit is meestal onafhankelijk van het merk bank - de persoon is veel belangrijker).

3. Factureer op tijd. Laat je facturatie niet te lang liggen; factureer als het kan tussentijds. Volg niet-betaalde facturen snel, vriendelijk maar beslist op.

4. Bewaak je cash-flow. Het maakt niet uit hoeveel projecten en klanten je binnenhaalt, of hoeveel winst je (op papier) maakt. Op het moment dat het cash geld op is, en je noch je leveranciers noch je loon kan betalen, is het spel uit. (Dit heeft veel te maken met punt 2 en 3.)

5. Executie. Voer je ideeën uit, goed en tot op het einde. Executie zonder ideeën kan onder bepaalde voorwaarden je zaak laten draaien - ideeën zonder executie werken nooit.

6. Netwerk. In België worden er enkel zaken gedaan met mensen die je kent. Je mag nog zo'n schitterend product of professionele dienstverlening hebben - als je potentiële klanten niet weten dat je bestaat, heb je geen inkomen. Maak gebruik van de talrijke netwerk-organisaties en beroepsverenigingen die ons land rijk is. Spreek niet over zaken tijdens dat netwerken - dat komt achteraf wel.

7. Creëer je eigen niche, en vul die. Vind iets waar je uniek in bent, en positioneer je ook als autoriteit op dat vlak. Het is makkelijker een grote vis te zijn in een kleine vijver, dan een kleine vis in een grote vijver.

8. Maak het makkelijk om zaken mee te doen. Wees bereikbaar, antwoord snel op e-mails en voice-mails, lever bliksemsnel offertes op vraag. Wees betrouwbaar, kom afspraken na. Communiceer vaak en duidelijk.

9. Praat met collega's. Door je uniek-zijn (zie punt 7) heb je eigenlijk geen concurrenten. Beschouw elke sectorgenoot als een collega. Speel af en toe jobs door aan (betrouwbare) collega's. Werk samen in grotere projecten.

10. Focus. Wees geen cowboy die op alles wat langskomt schiet. Bepaal duidelijk wat je doet, kies één vakgebied - en doe enkel die dingen. Dit betekent soms lucratieve projecten laten passeren; vertrouw me, op langere termijn rendeert dat. Durf nee zeggen. Het is meestal veel sterker om te zeggen 'Nee, dat doe ik niet - dat is tegen mijn principes/niet mijn experties'. Klanten appreciëren je eerlijkheid.

11. Heb een doel. Denk op voorhand na wat je wil bereiken met je zelfstandig zijn (dingen doen die ik graag doe? veel geld verdienen? bedrijf bouwen en later verkopen?), en werk daar naar toe. Visualiseer je doel, en neem alle grote beslissingen met dat doel voor ogen.

12. Wees vriendelijk. Niet alles hoeft in geld betaald te worden. Bewaar de balans tussen dienstverlening en alles aanrekenen. Help klanten/leveranciers/collega's als je de mogelijkheid hebt (pay it forward). Dit brengt op langere termijn veel meer op - al was het maar in menselijk geluk.

13. Pak problemen aan. Slechte dossiers laten liggen, en hopen dat ze zichzelf oplossen, werkt niet. Alles in het leven is een boemerang - je krijgt het uiteindelijk terug in je gezicht (zie ook punt 12).

14. Luisteren werkt. Niet alleen praten werkt, luisteren werkt nog veel beter. Luister naar je klanten (wat ze willen) in plaats van te vertellen wat je kan. Luister naar je collega's (hun ervaringen en kennis) in plaats van tegen elkaar op te bieden met omzetcijfers. Luister naar je medewerkers (hoe ze zich voelen) in plaats van hen te vertellen wat te doen.

15. Verzorg het thuisfront. Geen enkele ondernemer kan succes hebben met een partner die hem niet onvoorwaardelijk steunt. Mijn vrouw en kind zijn de betonfunderingen onder mijn persoonlijkheid; ik kan hen daarvoor niet genoeg bedanken en graag zien.


Hoogstwaarschijnlijk ben ik veel vergeten. Daarom, beste ondernemers, beste ex-ondernemers, beste toekomstige ondernemers: wat zijn jullie tips om zelfstandig te worden?

Reacties

  • Serge van Ginderachter

    Serge van Ginderachter17 jaar geleden

    3. en 4. en ook 8. en 13. Ik hoor mijn vader spreken: "Je verdient geld door je zaken kort op te volgen." Wellicht een van moeilijkere kanten aan het zelfstandig zijn.

    10. Zei hij ooit ook, en die conclusie maakte ik tot op heden ook al.

    11. Is wellicht het moeilijkste voor wie er moet aan beginnen.

    Wat ik in dit lijstje mis, is eigenlijk een verwijzing naar de gedrevenheid van de zelfstandige. Je moet erin geloven en er 200% voor willen gaan, elke dag opnieuw. Je moet zelf je meest enthousiaste klant zijn.

    Disclaimer: ik ben zelf geen zelfstandige...

  • tijs

    tijs17 jaar geleden

    Doe méér dan je klant vraagt. Waarschijnlijk van toepassing in elke sector, maar meer nog in een snel veranderende omgeving als het internet. Je klant weet vaak nauwelijks wat de mogelijkheden zijn en bovendien verplicht je jezelf op die manier om voortdurend bij te leren.

  • loperman

    loperman17 jaar geleden

    Dat van die boekhouder is zeker waar. Je kan hopen energie, tijd en vooral geld verspillen door alles zelf uit te zoeken - tenzij je als zelfstandige activiteit financieel adviseur kiest natuurlijk ;-). Bij punt 11 (Heb een doel) redeneren vele starters verkeerd. Het doel kan toch niet zijn, een wagen aanschaffen die ik via mijn zelfstandige activiteit kan afschrijven ofzo. Als je doel is een kinderdagverblijf starten om dat je graag met kinderen werkt, is het een betere motivator. Zeker niet onbelangrijk is, om een REALISTISCH doel te hebben en hou steeds rekening met punt 1 (Hou vol), Rome is ook niet op een dag gebouwd. En vooral, investeer niet alleen in geld, maar ook in creativiteit, enthousiasme en laat je niet afschrikken door het conservatieve ondernemingsmilieu in België ... durf te vernieuwen, er zijn al genoeg frietkramen in België!

  • Pieter Jelle

    Pieter Jelle17 jaar geleden

    Probeer je niet groter voor te doen dan je bent (maar zeker ook niet kleiner). Als je alleen werkt, is het niet nodig om je klant te vragen via de supportafdeling te gaan voor alle technische vragen. Maak van in het begin duidelijk waar je voor staat, en men verwacht niet meer dan je kan leveren.

    Voor de rest treed ik je overal bij, en in het bijzonder wat betreft puntjes 2+3 en 7+10.

  • bartholomeus

    bartholomeus17 jaar geleden

    Allemaal heel waar en zakelijk, maar wat ik nog mis in de lijstjes en heel belangrijk vind: doe wat je doet met plezier! Dat straalt af en werkt aanstekelijk.

  • Ntone

    Ntone15 jaar geleden

    Wel, goeie tips, zeker aangezien ik zelf middenin de opstart zit!

    Misschien de hoofdlijnen is in het groot uitprinten en voor mijn neus hangen.

    Bedankt om dit nog is te twitteren!

  • Adilia

    Adilia14 jaar geleden

    als oriënterende starter zijn het dit soort tips, rechtstreeks uit de dagdagelijkse ervaring als zelfstandige, die ik momenteel zoek.

    thanks, en deze link komt bij m'n favorieten om op te volgen. :-)

    groet,

    Adilia