165 keer gelezen in gemiddeld 1:47

Wearables niveau 2

Geschreven op dinsdag 22 april 2014 in de categorie trends

smartwatch

Wearables en smartwatches, 'the quantified self'. We spreken er al een tijd over - en ik blijf er van overtuigd dat dit de volgende stap van human-computer-interaction is. We kunnen ons lichaam voorzien van sensoren, om zo onze wereld en onszelf beter te gaan begrijpen.

Maar we zijn er nog lang niet.

Want laten we eerlijk zijn: het zal niet van de huidige generatie smartwatches komen. Die zijn op dit moment niet meer dan slechte smartphones, met minder handig scherm en minder functionaliteit. En de personal trackers (Polar, Fitbit, Jawbone Up, Fuelband...) worden na enkele maanden dragen massaal aan de kant gelegd.

En eigenlijk is dat normaal. Nike+ helpt je om je looppatroon in kaart te brengen. Netatmo toont je het CEO2-niveau in je huis. Withings Aura geeft je slaapgedrag weer. Maar elk van die dingen zit in zijn eigen silo.

De droom is dat we via sensoren en lichaamstrackers onszelf beter leren kennen, en onszelf ook kunnen bijsturen. Maar door het feit van die afzonderlijke silo's, leren we eigenlijk niets nieuws bij.

Mensen leren via feedback loops, zoals in de cybernetica.

feedback loop

We proberen iets uit, kijken wat het resultaat is, en sturen dan ons gedrag op basis daarvan bij. Als een kind leert lopen, probeert het één positie van zijn beentjes uit, en kijkt of het valt of niet. Op basis daarvan doe het meer of minder van die beweging.

De essentie van feedback loops.

Maar de huidige generatie van activity trackers zit opgesloten in zijn eigen silo, en legt enkel lineaire feedback loops bloot. Eigenlijk geven ze ons data die we onbewust al weten; en die dus geen échte verandering in ons gedrag teweeg brengen.

De volgende generatie van self trackers moet uit die silo's kunnen breken, en verbanden blootleggen. Verbanden die we nu nog niet vanzelf kunnen zien. Vermoedelijk is de combinatie van een bepaald slaappatroon, met bepaalde voeding en bepaalde omgevingsfactoren (CO2) de oorzaak van mijn loopprestatie. Dit soort complexe verbanden zullen veel meer helpen om mijn gedrag bij te sturen dan de huidige lineaire, silo-afgesloten data.

(Dit steunt volgens mij wél op open standaarden die ervoor zorgen dat verschillende sensoren samen kunnen werken. Stel je voor dat alle elektrische apparaten in ons huis hun eigen soort kabel en stopcontact zouden vragen...)

Next-gen wearables: uit de silo's treden en data met elkaar verbinden. (Hmmm, komt me bekend voor.)

Ik wacht dus vol spanning op wat Apple binnenkort zal doen, en of het iets te maken zal hebben met Nike...

tags:  , , ,