804 keer gelezen in gemiddeld 3:05

Barbaren

Geschreven op zondag 15 januari 2012 in de categorie etenendrinken

KoffieIk heb mijn eigen waardensysteem. Dat is mijn recht.

En voor alle duidelijkheid zal ik hieronder één van mijn classificatiesystemen meegeven. Het is vrij eenvoudig.

Als je in koffie suiker doet. 
Of als je in koffie melk doet. Vooral zo van die kleine kuipjes pseudo-melk.
Goede koffie heeft zijn eigen smaak. Ja, die is bitter. Het vraagt een iets complexer en volwassener smaakpalet. Maar als je cola of een milkshake wil drinken, drink dan cola of een milkshake.
Melk met koffie kan, als die melk gestoomd is. De unieke consistentie van melkschuim en gestoomde melk is dan complementair aan de koffiesmaak; en wordt niet gebruikt om de koffiesmaak te verdoezelen.

Als je slagroom in koffie doet. En daarna de stenen hebt om dat 'cappuccino' te noemen.
Een cappuccino wordt gemaakt met gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim.
Zo'n *airquote* cappuccino *airquote* met een reusachtige toef - liefst chemisch gespoten - slagroom erop geeft me altijd het gevoel dat ik een gepensioneerde dame met paars haar ben.

Als het voor jou niet uitmaakt welke blend van bonen er gebruikt wordt, en het verschil tussen een Arabica en een Robusta je gestolen kan worden. Jawel, het maakt uit. Zeggen dat 'alle koffie hetzelfde smaakt' is als zeggen dat 'alle chinezen op elkaar lijken'. Een kwestie van verdieping en aandacht voor detail, dus.

Als je koffie alleen maar erkent als filterkoffie. Er zijn heel wat meer manieren om koffie te zetten; en de traditionele filter zoals we hem hier in België kennen is daarom niet de beste. Leer het verschil kennen tussen een cafetière, een moka en een espressomachine. (Over de horror van een percolator zullen we zedig zwijgen.) 
Zeker de filter-koffiemachines, waar je dan te lang de koffie laat aanbranden op het elektrische plaatje, is niet de manier waarop je een goede arabica behandelt.

Als je de abominatie die vermarkt wordt onder de naam Senseo durft 'espresso' te noemen. (In mijn ervaring kan je dat zelfs geen 'koffie' noemen - maar alla, smaken verschillen en daar kunnen we nu nog over discussiëren.) Een goede espresso wordt gemaakt onder een druk van 9 a 10 bar. Die druk zorgt voor de crema, het schuimlaagje dat uit vetten en suikers bestaat dat uit de koffie geperst wordt. Als het goed gedaan is, kan je kleine lepeltje heel kort blijven rusten op die crema.
Senseo wordt gemaakt onder 1,5 bar druk. Het schuimlaagje ontstaat op een totaal andere manier - en heeft dan ook een totaal andere smaak en aroma. De koffie zelf is naar mijn smaak meer vergelijkbaar met filterkoffie.

Als je één of meerdere van deze checklist moet aanvinken, dan krijg je bij mij een label.

Jullie zijn barbaren.

tags:  , , ,

Reacties

  • Bruno Byttebier

    Bruno Byttebier12 jaar geleden

    Blij dat er nog mensen zijn die beseffen dat koffie niet zomaar koffie is. En dat Senseo géén koffie is, laat staan espresso.

    Hear hear!

  • Joris Konings

    Joris Konings12 jaar geleden

    Nespresso is dan wel weer heerlijk vind ik.

  • Knotwilg

    Knotwilg12 jaar geleden

    Post eens een filmpje met een blindproef. Ik ben benieuwd.

  • hilde

    hilde12 jaar geleden

    snobs

  • Thomas Crepain

    Thomas Crepain12 jaar geleden

    Mooi gezegd. Koffie drink je zo puur en vers mogelijk, anders drink je het gewoon niet.

    Deze post doet me trouwens hieraan denken, een inleiding op het genieten van koffie: http://jelgerandtanja.com/2012/01/koffie-is-geen-fokkie/

  • Hannes Fostie

    Hannes Fostie12 jaar geleden

    Volgens mij is het een kwestie van gebruiksgemak en passie. Jouw passie voor koffie is duidelijk groot, terwijl een ander gewoon graag iets warm drinkt - of het nu een koffie uit een senseo is, thee van lipton of een opgewarmde cécémel...

    Vergelijk het met iemand die een Dacia koopt. Ondanks dat ik echt geen auto-freak ben, vind ik die wagens afschuwelijk. Ze KUNNEN voor die prijs gewoon geen kwaliteit leveren. Maar andere zijn er misschien tevreden over... "want het rijdt".

    Langs de andere kant, gebruiksgemak en de prijs(-kwaliteitsverhouding). Mijn ouders hadden vroeger een gewone filter koffiezet... ik vond die koffie niet te drinken. Een jaar of 2 geleden een nespresso gekocht, en die koffies waren zowat de beste die ik al had gedronken (op wat koffieshops na dan) - en dat op 30sec tijd! Een bedrijf als Netlash kan het zich wel veroorloven een super toestel te kopen, of iemand die al gesettled is en er het geld voor heeft misschien... maar ik zie mij nog geen toestel kopen van 1000 euro.

    Ik doe het nu zelf met een french press. Veel lekkerder, maar duurt wat langer. Voor mij geen probleem, ik vind dat ritueel wel ok. Net als met mijn losse, groene thee...

    En het is gewoon zoveel lekkerder natuurlijk.

  • kenneth himschoot

    kenneth himschoot12 jaar geleden

    so be it then: ik ben een barbaar. (suiker & melk)

  • Goofball

    Goofball12 jaar geleden

    Klopt helemaal...ik lust in feite geen koffie.

    Maar wil iets warm drinken en heb nood aan cafeïne en probeer het suikergebruik te beperken. Daarom ben ik ooit van cola naar koffie overgeschakeld, met melk om de smaak te verdoezelen. En ik heb liever de automatenkoffie op het werk dan die van de barista aan de bar. een kopje Senseo apprecieer ik dan weer wel. Want in feite lust ik geen echte koffie. Tijdens vakanties drink ik er dan ook prompt geen meer.

  • Johan Tavernier

    Johan Tavernier12 jaar geleden

    Het is niet voor niets dat de Italianen filterkoffie "Café Americano" noemen.

  • Wouter Viaene

    Wouter Viaene12 jaar geleden

    Om het in koffietermen te zeggen: dit betoog smaakt wat lauw, "frais du matin" om het met mijn vriendin haar grootmoeder te zeggen. Een foute benaming bijvoorbeeld ... proef je dat? En zijn de Italianen het daarover dan altijd roerend eens, om van de trendy koffiebars nog te zwijgen. "Een ristretto mijnheer? Bedoelt u een espresso? ... Euhm, neen!" Alleszins, ik wou dat ik hetzelfde verhaal eens las over pakweg appelmoes i.p.v. koffie. Ook heet uit de pot, zoals het hoort uiteraard.

    Mijn koffie? Ik ga het liefst voor homemade mokka, al moest ik even op de link klikken om dat te checken ;). Mét een klein wolkje koude melk. Dat 'blend' het best: kokende koffie is te bitter voor mijn melkmuil. En er eerst even mee zitten pronken in plaats van te drinken, dat laat ik graag over aan de echte kenners ;)

  • Glenn Verhalle

    Glenn Verhalle12 jaar geleden

    soms ben ik wel een beetje een barbaar...

    Bij het ontbijt drink ik een lekker glaasje melk, vlak na het ontbijt een "Koffie sterk" uit mijn Krups Espresso machine.

    Nu 'what's in a name…' familie en vrienden noemen het ook sterke koffie, zij krijgen meestal "Koffie", voor mij is het een gewoon licht bakje koffie. Om dan verder in gang te schieten drink ik meestal een dubbele "Espresso" (2x70ml) of een driedubbele (3x70ml). En meestal volgen er nog zo'n 2-3 voor de lunch. Na de lunch kan ik intens genieten van een (dubbele) "Espresso sterk", echt teer volgens mijn huisgenoten, meestal blijft een koffielepel er gewoon recht in staan... maar hier proef je echte koffie, heerlijk met een stukje echte zwarte fondant chocolade (ik blijf me nog steeds afvragen of die koffie om chocolade vraagt, of andersom…). Later zak ik dan wel weer af naar de gewone dubbele Espresso's zoals al mijn koffie zonder melk of suiker.

    Maar ik geef toe, sommige dagen drink ik zo veel koffie/espresso dat ik op een bepaald moment geen zin meer heb in koffie en dan maak ik mij een koffie verkeerd (de naam zegt het zelf ;) op basis van "Espresso sterk", melk en een goeie dot suiker. Ik geeft toe even de barbaar uithangen kan ook echt leuk zijn. Maar mensen die Cola light/zero drinken, die vind ik pas ongeneeslijke barbaren... dat is pas niet te drinken.

    En och ja, ik haal mijn koffie bij een ambachtelijke koffiebrander uit Lokeren, die ziet mij graag komen op het marktje in Antwerpen. Minstens 5 kg van het heerlijke zwarte goud verkoopt hij dan. En voor de echte liefhebbers: eenmaal het pak geopend bewaar de bonen in de koelkast of diepvries in een perfect afgesloten pot (voor één keer ben ik dan weer van van Tupperware), zo blijven de aroma's beter bewaard.