10 keer gelezen in gemiddeld 3:25

Beeldtaal

Geschreven op maandag 8 februari 2010 in de categorie archief

Nog even terugkomen op Die Antwoord.

Ik zei al dat er iets me niet lekker zat. En het heeft te maken met de beeldtaal.

De mensen van Die Antwoord komen volgens hun verhaal rechtstreeks uit de ghetto's van Zuid-Afrika ("I represent South-African culture"). Ze zijn rauw, gemeen, street, gangsta.

En tegelijkertijd zegt de beeldtaal van hun videoclips, van hun website, het omgekeerde.

De groep is zo geconstrueerd om maximaal in de smaak te vallen van een brave middenklasse.

De foto's op hun website zijn glossy en rijk. Ze contrasteren met de ongepolijstheid van de afgebeelde personen om die 'ghetto' sfeer nog beter te laten overkomen.De video van Zef Side is zelfs gefilmd in een documentaire stijl. Meer specifiek in die kenmerkende neerbuigende man-bijt-hond stijl; "kijk eens naar deze freaks - we zien ze graag hoor - in iedereen is er wel iets moois en interessants te vinden - maar het blijven wel freaks".

NINJA en Yo-Landi zijn method actors die hun rol heel goed spelen. NINJA de gevaarlijke, agressieve tijdbom van de straat - met de suggestie van allerlei misdaden en illegaliteit. (In Enter The Ninja is het alsof hij op de brits van een gevangeniscel zit.) Yo-Landi speelt de white trash breezerslet - ze straalt een soort van gemakkelijke maar gevaarlijke sexualiteit uit, het midden tussen straathoertje en incestueuze lolita. Het high-pitch helium-stemmetje draagt daar toe bij.

Alles aan hun visuele stijl is opgezet om de illusie en kick van gevaar te weerspiegelen - en tegelijkertijd de veilige afstand te bewaren.

Volgens mij met opzet zo uitgebouwd, om de platenkopende meerderheid aan te spreken.

Fake.

Maar goed gedaan.

(En ik val er zelf ook helemaal voor. Het voorbije weekend liep ik de ganse tijd 'Ayie ayie ay I am your butterfly' te neuriën. Zoals ik weet dat een Bicky Burger ongezond is, maar toch af en toe die met veel smaak kan opeten.)

tags:  , , ,

Reacties

 • Hilke

  Hilke11 jaar geleden

  Vanuit muzikaal standpunt klinkt dit ook erg 'overdacht', 'geproducet', helemaal gedacht vanuit een commercieel plan. Maar dan naar mijn mening ook nog niet echt gedaan (als je gaat vergelijken met de producten Lady Gaga, Rihanna e.d.).

 • Pietel

  Pietel11 jaar geleden

  't is zoals theater. Niet echt echt, maar appelerend aan een werkelijkheid. Ik denk dat iedereen weet dat dit niet 'echt echt' is.

 • CraHan

  CraHan11 jaar geleden

  Het is inderdaad een act. Dezelfde groep artiesten heeft voordien al een ander project, veel minder ghetto project, gedaan onder de naam Max Normal.tv.

  Boingboing had het er al over een tijdje terug: http://www.boingboing.net/2010/02/03/more-on-die-antwoord.html

Recente reacties