1272 keer gelezen in gemiddeld 1:59

Captains of Industry Sailing Cup

Geschreven op zondag 3 juli 2011 in de categorie uithetleven

Ik werd uitgenodigd om een paar weken geleden mee te gaan zeilen in de Captains of Industry Sailing Cup. Een zeilrace voor zakenmensen - maar niet echt een race, voor de meesten was het de eerste keer dat ze kennis maakten met zeilen.

Elk team (er waren er 24) kreeg een boot en een schipper toegewezen. Wij mochten aan boord gaan van de Renate, een 34-jarige boot van mahoniehout. De schipper heette Uwe.

Uwe Uwe maakte ons in de voormiddag wegwijs in het zeilwereldje: een aantal termen, hoe een race in elkaar zit, wat er allemaal aan boord moet gebeuren.

Vrij relaxed voerden we ook een aantal maneuvers uit, kwestie van al een beetje te kunnen oefenen.

In de namiddag was dan de echte race. Het bleef een ontspanningstrip, maar als je een aantal bedrijfsleiders samen in ene race zet, dan wordt er toch wel voor de overwinning gegaan...

Er bleef echter ook tijd over om verder kennis te maken met onze schipper. Uwe bleek een Duitse zaakvoerder te zijn van een succesvol bouwbedrijf. Zeilen was zijn grote hobby; hij had 4 zeilschepen in de haven van Nieuwpoort liggen. Hij vertelde dat hij regelmatig naar Nieuwpoort kwam om te zeilen, en dan op zijn boot bleef slapen.

De ganse ploeg amuseerde zich kostelijk. In het begin van de namiddag regende het een beetje, maar daarna kwam de zon er door. Rond 18.00 sloten we de race af, zeilden binnen en eindigden we met een glaasje cava.

We gingen verder naar de afsluitende receptie en diner. Uwe was daar niet bij; we merkten dat wel op, maar stelden ons daar geen vragen over - misschien was hij moe, en lag hij te slapen op zijn boot?

Ik ging naar huis met een tevreden gevoel. Ik had niet verwacht dat ik zou genieten van zo'n fysiek arbeid.

Tot een paar dagen later...

We kregen het nieuws dat de schipper vermist was. Na 4 dagen hebben duikers hem opgevist van onder zijn boot. Bij het nakijken van de beelden op de veiligheidscamera's van de haven, bleek dat hij 's avonds een hartaderbreuk gekregen had, door zijn benen gezakt was en in het water gevallen.

Zoiets zet uiteraard heel wat dingen in perspectief. Zakelijk succes, hobby's, races... alles is relatief als je plots door de bliksem van het noodlot getroffen wordt.

tags:  , , ,