De prompt-artists

Geschreven op donderdag 8 december 2022 in de categorie trends

robot dj

De 'prompt-artists'. Kunstenaars die het inputveld (de prompt) van AI tools als Stable Diffusion, Midjourney, ChapGPT, Deepl... gebruiken om hun ideeën tot leven te wekken - zonder noodzakelijke kennis van de achterliggende code of zelfs creatietechnieken.

Ik ben oud genoeg om de evolutie van DJ's in de muziekwereld geobserveerd te hebben. Van tweedehandse kneusjes die enkel steunen op andermans werk, over herinterpreterende makers van nieuwe vormen van muziek, tot de absolute wereldsterren die ze vandaag zijn.

Misschien staan we aan het begin van deze evolutie. Het werk dat uit die AI-prompts komt is nog oppervlakkig en derivatief. De komende prompt-artists zullen hun eigen stem moeten vinden, en de tools leren gebruiken om een nieuwe, ongekende vorm te scheppen. Net zoals de auto-tune in het begin enkel een tool was om originele zang na te bootsen, en na verloop van tijd evolueerde tot een muziekinstrument met een eigen bestaansrecht.

Ik kijk alleszins uit naar de volgende generatie aan kunstwerken die op de wereld losgelaten zullen worden.

(Beeld gemaakt met Dreamstudio en de prompt "a photo of a robot DJ hyperrealistic unreal engine highly detailed dramatic lighting". Zie https://lnkd.in/eNaWXwq6 .)

tags:  , ,