550 keer gelezen in gemiddeld 2:11

De toekomst van brillen

Geschreven op woensdag 22 februari 2012 in de categorie transhuman

Vaak krijg ik de vraag om de toekomstige trends te 'voorspellen'. Eén van mijn stokpaardjes is dan de AR-bril. Als ik mijn visie daarop vertel, krijg ik meestal ongelovige blikken; en af en toe iemand die op zijn voorhoofd tikt.

Maar dit is voor mij een perfect voorbeeld van de quote van William Gibson: The future is already here, it's just not very evenly distributed.

Alle afzonderlijke bouwblokken bestaan al, en zijn eigenlijk al in massaproductie. Het is gewoon wachten tot iemand ze samenbrengt, en daar één product met een rendabel business model van maakt.

Waar ik van overtuigd ben: in de toekomst zullen we brillen hebben (en later zelfs gewoon lenzen) waarin een HUD (head-up display) zit. Die projecteert extra informatie op hetgeen we in de realiteit zien. (Denk aan de beelden uit de film Terminator.) Daarnaast zal in die bril internetverbinding zitten (zodat allerhande informatie  automatisch kan opgezocht worden in 'the cloud'); én een aantal sensoren zodat die bril ook omgevings-bewust is, te beginnen met een camera. Die camera heeft toegang tot face recognition, en ook object recognition.

Zo zal je kunnen rondlopen, en over alles wat je ziet onmiddellijk extra informatie krijgen.

Bijvoorbeeld. Je loopt op straat, en ziet iemand lopen die je niet kent. De camera zoomt in op diens gezicht, en haalt onmiddellijk alle informatie over die persoon op. Wat is zijn Google-reputatie, wat is zijn beroep uit LinkedIn, wie zijn z'n vrienden vanuit Facebook... Op de HUD wordt dan die info geprojecteerd, plus jouw 'six-degrees' connectie met die persoon ("Je kent hem niet, maar hij is bevriend met X die ook jouw vriend is.")

Vergezocht? Misschien.

Maar zoals hierboven gezegd, elk van de afzonderlijk bouwblokken hiervoor bestaat al.

HUD bril van LumusLumus is een Israelisch bedrijf dat brillen met ingebouwde HUD maakt. Niet als één of ander theoretisch concept-model, maar klaar voor de consumentenmarkt. Ze moeten misschien nog wel wat doen aan hun gevoel voor stijl, maar dat is in mijn ogen een kwestie van tijd... en smaak.

 

Face recognition? Kan je nu al toepassen. Neem eens een kijkje op face.com - daar kan je, via een API, gebruik maken van hun diensten om op beelden die face recognition technologie los te laten.

Object recognition? Met de app Google Goggles op je smartphone kan je dit nu al live in werking zien.

Zoals gezegd, het is volgens mij een kwestie van tijd vooraleer iemand hier de zaken samenvoegt, een degelijk business model achter steekt, en dit in massaproductie brengt.
Ik vermoed dat het succes vooral zal afhangen van het feit of onze maatschappij en onze normen al klaar zijn om dit te aanvaarden en te adopteren. Het zal waarschijnlijk van de geeks als mij afhangen om hier de eerste tests mee te doen...

tags:  , , ,

Reacties

 • Steven De Smet

  Steven De Smet10 jaar geleden

  Ik patenteer al de "Flikkenbrillen" :-)

 • Peirs David

  Peirs David10 jaar geleden

  Dit is nu eens iets dat ik absoluut steun, deel deze visie al jaren en is inderdaad gewoon kwestie van tijd. Vraag is in welke mate we dan met de information overlaad overweg kunnen..

 • Michaël Rosseel

  Michaël Rosseel10 jaar geleden

  En ik wil al m'n bestelling voor de MUG-diensten doorgeven. Jammer dat Google Health is opgedoekt, ze zijn toch ook brillen aan het maken, daar bij Google. http://goo.gl/SYj1p

 • Mathieu

  Mathieu10 jaar geleden

  Doet me enorm denken aan Dragonball Z ... Basically zou je dus iemand kunnen zien op straat en direct naar de bikinifoto's kunnen gaan kijken op haar facebook... Well that's handy.

 • Christophe

  Christophe10 jaar geleden

  Enorm tof, dat is het zeker. Wat gaat de wet op de privacy daar aan doen? En inderdaad, hoeveel verkeersongelukken? Je mag geen bril (of lenzen) dragen tijdens het rijden is het nieuwe je mag geen gsm/smartphone aan het stuur gebruiken.

 • Bart

  Bart10 jaar geleden

  Die Google Goggles heeft nog veel te leren alleszins, maar de future is bright.

 • Stijn

  Stijn10 jaar geleden

  Die brillen zijn helaas niet nieuw maar gelukkig zijn ze de afgelopen 20 jaar wel steeds kleiner geworden. Zelf zou ik graag een evolutie zien van bril over lens naar direct-to-brain. :)

 • Michaël

  Michaël10 jaar geleden

  Dit vond ik nog een mooie aanvulling.

  Sight. A short futuristic film by Eran May-raz and Daniel Lazo. http://vimeo.com/46304267

Recente reacties