Informatie-architect

Geschreven op donderdag 6 juli 2006 in de categorie archief

Soms, heel soms, ben ik wel eens uiterst tevreden over ons afgeleverde werk.

Naar aanleiding van de discussie over informatie-architectuur die bij Pietel aan de gang is; dit is één van die keren, en het heeft met de job van informatie-architect te maken.

De opdracht bij dit werk was een layout te maken die de informatie op een duidelijke, makkelijk vindbare manier weergaf. De uitdaging: de boomstructuur was zes niveau's diep.

De oplossing die we hier voorstelden was opgebouwd uit verschillende lagen. De traditionele horizontale hoofdnavigatie, en de verticale drie-diep subnavigatie in boomstructuur waren de eerste lagen.

Op een dieper niveau, het vijfde, groepeerden we alle afgeleide producten rond één 'featured product'. Hiervoor creëerden we een bijkomend tab-menu. Het 'featured product', de vader van al die afgeleide producten, bleef in de kijker door een kleine widget aan de rechterkant.

Naast het wicked strakke design dat Dirk ontwierp, was die complexe maar naar mijn gevoel toch duidelijke navigatie in verschillende lagen voor mij een geslaagde oefening.

En hier voel je de ambiguïteit die een begrip als informatie-architectuur uitstraalt. Uiteraard heeft het te maken met het ordenen en structureren van informatie. Maar het heeft ook te maken met het visueel weergeven van die ordening en structuur. En het heeft te maken met het visueel tonen van relaties tussen verschillende elementen. En het heeft te maken met het bruikbaar maken, het ontsluiten van die informatie (m.a.w. usability).

Een informatie-architect leeft op de grens tussen bibliothecaris, designer en usability engineer.

Een verwaterd, vaag en betekenisloos begrip? Niet voor mij.

Reacties

  • pietel

    pietel17 jaar geleden

    Terecht. Het is niet omdat de marketeers en buzz worders een bepaald concept claimen en daarna weer uitspuwen, dat het concept an sich in waarde daalt.µ

    Een goeie website of applicatie start met een degelijke architectuur. Punt.

  • Ilse Jansoone

    Ilse Jansoone17 jaar geleden

    Over dit project mag je inderdaad zeer trots zijn. Het ziet er echt actueel uit en is functioneel heel transparant en duidelijk. Een meesterwerkje. Proficiat aan de hele ploeg!