2 keer gelezen in gemiddeld 0:05

Invloed

Geschreven op zaterdag 21 april 2007 in de categorie archief

De opmerking die ik de voorbije week een aantal keren gekregen heb naar aanleiding van de lancering van MetaTale: hoe relatief en minimaal en er-niets-toe-doend is invloed van blogs? Het zijn toch allemaal cirkel-linkers, die enkel elkaar beïnvloeden, en die totaal geen impact hebben op het 'échte' leven?

Ik weet het niet.

Ikzelf ben er van overtuigd dat een blog een tool is van een invloedrijk persoon (invloed in het zogezegde échte leven dan). Dat een blog een symptoom is, eerder dan een oorzaak. Met andere woorden, dat mensen die in de fysieke wereld de neiging hebben om een groot netwerk te hebben, om veel invloed te hebben, om interessante meningen te hebben die ze dan ook veelvuldig delen - dat die mensen als eersten naar een blog zullen grijpen.

Dus meen ik dat veel van de huidige bloggers ook off-line invloed hebben. Zonder dat te kunnen bewijzen.

Dat dit een kleine groep is, dat geef ik toe. 55000 Vlaamse blogs, dat is niet zo veel. Dat het wel early adopters zijn, en dat de Vlaamse blogosfeer zoals we die nu zien het voorland is van wat invloed in de toekomst zal zijn, daar durf ik geld op te zetten.
(Ik weet wel niet of we het dan nog 'blogs' zullen noemen, en of het op het www zal zijn. Maar laagdrempelige publicatie en conversatie zal er alleszins deel van uitmaken.)

Hoe dan ook, na al de hoempa rond MetaTale (die we niet bewust georchestreerd hebben, maar die we ons uiteraard wel laten welgevallen), durf ik wel volgende vraag te stellen: is de lancering van MetaTale niet een perfect voorbeeld van de invloed die een online campagne kan hebben?

Door die lancering op een goede manier aan te pakken (niet alleen persberichten sturen, maar ook de conversatie na de lancering aan durven gaan, zie de heldere analyse van Ilse), zijn we er niet alleen in geslaagd veel buzz te creëren, maar bovendien in twee nationale kranten én op de radio te komen.

En dit met een toch wel vrij niche-product.

Misschien is het ijdelheid. Maar ik word hierdoor toch wel gesterkt in mijn mening dat blogs meer zijn dan een voorbijgaand, in zichzelf gekeerd fenomeen.

tags:  , , ,

Reacties

  • Michel

    Michel17 jaar geleden

    "Ikzelf ben er van overtuigd dat een blog een tool is van een invloedrijk persoon (invloed in het zogezegde échte leven dan). Dat een blog een symptoom is, eerder dan een oorzaak."

    Helemaal niet mee eens. Op een handvol mensen na, zijn alle mensen die ik ken, mensen die ik via het interweb heb leren kennen (en dus rechtstreeks of onrechtstreeks via mijn blog).

    Ik geef grif toe dat het mogelijk is dat ok een uitzondering ben.

  • Mirthe

    Mirthe17 jaar geleden

    Ik denk dat ik dan een uitzondering ben onder de bloggers. Mijn blog mag dan misschien wel wat invloed hebben, maar ik heb dat helemaal niet in het dagelijkse leven.

    Waarschijnlijk kom ik op mijn blog heel anders over dan ik eigenlijk ben. Ik ben een redelijk stil meisje (begrijp dat niet verkeerd, want eens je me kent, weet je dat dat zeker niet altijd zo is), maar op mijn blog veranderd dat.

    Ik geniet ervan om te schrijven over vanalles en nog wat en ik plaats graag reacties. Maar in het dagelijkse leven is dat toch wel een beetje anders. Daarom zal je me ook niet snel tegenkomen op een blogmeet.

    Ofwel heb ik heel veel invloed, zonder dat ik het zelf weet ;) Want zoals er gezegd wordt: iemand die zwijgt heeft ook een invloed op een gesprek :)

  • Wolf

    Wolf17 jaar geleden

    Ik ga ook absoluut niet akkoord met de stelling dat een blog een tool is van een invloedrijk persoon in het echte leven.

    Maar voor daar een echte mening over te funderen moet ik eerst nog eens nadenken wie er nu invloedrijk is in het echte leven.

  • Frank

    Frank17 jaar geleden

    Ik merk bovendien dat mijn "Real Life" ik, op andere gebieden invloed heeft dan mijn "Bloggende" ik (hoewel dat vermindert, omdat meer en meer van mijn real-life vrienden mijn blog(s) beginnen lezen)...

  • Pietel

    Pietel17 jaar geleden

    Ik denk dat je invloed online veel gekanaliseerder is en makkelijker kan worden toegewezen.

    Online krijg ik geregeld de vraag "welke fotocamera moet ik kopen", offline een pak minder.

    Mensen kleven op mijn blog oa het etiket fotografie en een mailtje is één klik verwijderd.

    De gesprekken op blogs zijn meer gefocust dan op in het echte leven, waar je met de meeste mensen niet verde komt dan "oewist" en "cava".

    (door Pietel)

    (enneuh Bart: commenten in blogger zuigt. Tijd voor een migratie naar WP ofzo?)

  • Alain

    Alain17 jaar geleden

    Bloggen is voor mij in oorsprong een anarchistische manier van media. Maar dat is het ondertussen meestal niet meer. Het begint meer en meer een klassieke vorm van media te worden met zijn doelpubliek, met zijn gemanipuleer gewoon een nieuwe vorm voor bepaalde mensen om zich te manifesteren, positioneren. Niks fout mee. En natuurlijk hebben ze een invloed voorlopig is dat nog beperkt zoals ook een krant beperkt is etc etc.

    Ik ken vooral mensen die nog nooit een blog hebben gelezen en toch zijn het boeiende mensen. Blogs worden soms in dit milieu wat overschat.