2 keer gelezen in gemiddeld 0:00

ISO

Geschreven op donderdag 16 maart 2006 in de categorie archief

De laatste tijd, door de drukte en explosieve groei bij Netlash, ben ik nogal sterk bezig met nadenken over kwaliteit, structuren en systematiek.

Kan je webdesign in een vaste systematiek steken? Is het mogelijk om het creatieve proces (dat toch een onderdeel is van het ontwerpen van een website) uit te voeren aan de hand van een rigide checklist?

Is een ISO 9001 label mogelijk of wenselijk in dat proces?

Eén van onze collega's meent alleszins van wel.

Reacties

  • Vincent

    Vincent18 jaar geleden

    Mmmm, een rigide checklist lijkt me niet echt mogelijk. Ongeveer elk bedrijf waar ik ooit gewerkt heb heeft dat geprobeerd. Eerder een soort minimale opsplitsing van fases, duidelijk afgebakende verantwoordelijkheden, duidelijke rolverdeling. De chaos binnen vaste lijnen houden, of liever, op de sporen dwingen.

    ISO certificaten lijkt me iets van 10 jaar geleden om op je bestelwagen te kleven :-)

    Useless als je 't mij vraagt. Het gaat er vooral om dat je niet zinkt door teveel chaos, of de klant gefrustreerd achterlaat door teveel dwangmatig structureren.

    Enfin, je kan daar veel richtingen in uitgaan. De kwestie is vooral: duidelijkheid.

  • Bart Noppen

    Bart Noppen18 jaar geleden

    Het kan interessant zijn maar die "collega's" waar je naar linkt verdienen absolut geen certificatie voor kwaliteit als het op hun websites aankomt.

    Kwaliteitsmanagementsysteem ...

    webdesign van de jaren stillekes ja !

    Als je de frontend bekijkt kan je niet anders dan aannemen dan dat de backend niet veel beter kan zijn. Hoog zullen die kwaliteits-eisen dus niet liggen.

  • Raymond Hermans

    Raymond Hermans18 jaar geleden

    Bart,

    Sinds de 2000 versie is ISO 9001 erg soepel geworden wat de documentatie eisen betreft. Er zijn maar 6 eisen meer die verplicht 'gedocumenteerd' moeten worden, en voor het documenteren heb je dan ook nog verschillende graden van vrijheid.

    In feite moet je die nieuwe 9001 zien als een lijst van punten waarvoor je een 'antwoord' moet kunnen geven. Of dat nu door een procedure, formulier, werkmethode, enzovoort maakt in feite niets uit.

    Dat maakt dat creatieve processen ook ondergebracht kunnen worden in een kwaliteitsmanagementsysteem.

    Onthou trouwens dat de term kwaliteit niet meer of minder betekent dan het zich houden aan gemaakte afspraken.