820 keer gelezen in gemiddeld 2:41

Kledingwinkels van de toekomst

Geschreven op zondag 4 mei 2014 in de categorie trends

fashion-retail

Ga even mee in mijn gedachtengang - suspend your disbelief.

Hoe zot is het eigenlijk niet hoe we onze kledingindustrie georganiseerd hebben?

Er is iemand die een kledingstuk bedenkt en ontwerpt. Het duurt zo'n zes maanden vooraleer dit van gedachte naar effectieve productie gegaan is. Daarna duurt het nog eens zes maanden vooraleer die duizenden stukken gedistribueerd zijn in de verschillende lokale kledingwinkels, klaar om door de eindklant gepast en gekocht te worden.

Dat betekent dat we ongeveer een jaar op voorhand moeten 'raden' welke ontwerpen in welke mate zullen aanslaan - en dus hoeveel we daarvan moeten produceren.
(Ja, ik weet het - we proberen daar meer greep op te krijgen. Door de ontwerp- en productiecycli korter te maken dan één jaar. Door focusgroepen en bevragingen om de smaak van consumenten in te schatten en te extrapoleren. Maar de essentie van bovenstaand verhaal blijft: we 'raden' op voorhand.)

Om dit probleem nog meer tegen te gaan, hebben we een ganse industrie opgezet om die op voorhand geproduceerde goederen zéker verkocht te krijgen: reclame, imago, 'mode'.

Maar eigenlijk keert dit de zaken om.

Stel je nu eens de kledingwinkel van de toekomst voor. Met volgende technologie: lichaamsscanners, software om kledij ter plaatse te ontwerpen en te visualiseren, en 3D-printers om dat stuk onmiddellijk te produceren.

Je komt binnen, en een kledingconsulente vangt je op. Terwijl je lichaamsmaten ingescand worden, luistert ze naar je wensen, je karakter, je levensomstandigheden. Op basis daarvan geeft ze je wat inspiratie op de beeldschermen aan de hand van voorbeelden van andere mensen (al dan niet BV's, al dan niet mensen uit je eigen vriendennetwerk, al dan niet uit de modevakbladen). Ze doet een eerste voorstel van kledingstuk, en projecteert dat op de software-spiegel waar je voor staat - je ziet onmiddellijk jezelf in dat kledingstuk. "Liever bolletjes in plaats van streepjes? Dat kan." Met een paar drukken op de knop wordt het computer-spiegelbeeld aangepast aan wensen van patronen, kleuren, afmetingen.

3d-printer-woolDe rol van de kledingconsulenten is hierin cruciaal - niet de technologie. Alles draait rond iemand die je helpt om het voor jou perfecte stuk te ... niet 'vinden' maar 'ontwerpen'.

Moment dat alles goed zit, drukt de consulente op de print-knop, en het kledingstuk komt, volledig op jouw lichaamsmaat, uit de 3D-printer gerold.

Eérst vragen we dus aan consumenten wat ze willen, en dan pas produceren we. Onze massa-productie ketting volledig omgekeerd.

Geen stock meer om te beheren, geen logistiek proces. De essentie van een kledingwinkel is dan de 'verkoopster': hoe help je de klant het best naar zijn ideale kledingstuk.

Utopie?

tags:  , , ,

Reacties

 • Tim

  Tim9 jaar geleden

  De soep zal in ieder geval niet zo heet worden gegeten als ze uit de 3D-printer komt gerold.

 • Thijs Wostyn

  Thijs Wostyn9 jaar geleden

  Dag Bart!

  Leuk inzicht! Zeker iets waar ik me bij kan aansluiten.

  Het enige waar ik denk dat het kan mislopen is het feit dat vrouwen/dames graag op zoek gaan. De zoektocht naar een nieuw stuk is meestal meer bevredigend dan het dragen zelf.

  Wanneer we naar zo'n systeem overgaan zal de zoektocht zich ook op één of andere manier moeten aanreiken. Rechtstreeks printen vanuit Pinterest? ;-)

  Sowieso zit de mode-wereld met een groot probleem, stock. PayPal heeft hier al een leuke case rond gedaan! Bekijken kan via http://webcamsocialshopper.com/wp-content/uploads/2014/01/PayPal_LeWeb1.jpg

  Prettige dag verder!

 • Jeroen Huylebroeck

  Jeroen Huylebroeck9 jaar geleden

  Ik heb vorige week ook een zeer gelijkaardig verhaal gebracht rond kleding terwijl ik aan het praten was op Gent M. Het was dan wel eerder technologisch, in die zin dat ik dacht aan een "SmartMirror", waar je je virtueel kan aankleden, met artificiële of remote menselijke intelligentie en een bestelecosysteem aan gekoppeld.

  De technologie is er, al is een 100% fotorealistische 3D-kledij met motion tracking denk ik wel nog zeer uitdagend in real time.

 • Serge

  Serge9 jaar geleden

  Prima idee & realiseerbaar. Maar wat met de stof? Alleen kleding uit kunststof?

 • Marie

  Marie6 jaar geleden

  Interessant idee. Worden de kleren dan van kunststof geproduceerd? Erg benieuwd of dit idee daadwerkelijk plaats gaat vinden en of het werkt.