216 keer gelezen in gemiddeld 3:17

Quantified self & healthcare

Geschreven op zaterdag 18 januari 2014 in de categorie transhuman

google lensDeze week veel te doen over Google die slimme lenzen voor diabetici zou ontwikkelen.

Google is strategische posities aan het innemen in een aantal belangrijke technologische slagvelden van dit en de komende jaren: automotive (zelfrijdende auto's), connected & smart home (Nest), en quantified self & healthcare.

Alles wat met ons lichaam te maken heeft zal in 2014 en de komende jaren een grondige revolutie doormaken.

Op dit moment gaan we met onze gezondheid op een paar vaste manieren om: ofwel wachten we tot er iets mis is, en gaan we naar een dokter om dat op te lossen; ofwel proberen we dingen uit (voedsel, bewegen...) waarvan we denken dat ze goed zijn en ziekte zullen voorkomen.

De 'lean startup' denkwijze toepassen op onze gezondheid levert nog een derde, nieuwe manier op: meten wat er gebeurt, en op basis van die data ons gedrag bijsturen. Testen, meten, bijsturen.

In eerste instantie vertrok dit vanuit de sport: de Nike FuelBand en de Fitbits. Al heel snel ging dit over gewicht, slapen en je bloeddruk. Tot zelfs slimme sokken toe.

Waar volgens mij nu de meeste vooruitgang zal zitten de komende maanden en jaren, is onze interne signalen meten op een niet-intrusieve manier.

Sano is bezig een patch te ontwikkelen die continu je bloed in de gaten houdt, zonder naalden. Ook Vital Connect is een draagbare biosensor aan het ontwikkelen die dezelfde richting uitgaat. Interessant om weten is dat Apple ondertussen een aantal van de sleutelmedewerkers van bovenstaande bedrijven binnengehaald heeft...

Hou dus zeker Apple en zijn op geruchten gebaseerde iWatch in de gaten - ik vermoed dat het geen standaard horloge-met-smartphone-verbinding zal zijn; wel een écht quantified self toestel.

tags:  , , , , ,

Recente reacties