990 keer gelezen in gemiddeld 2:10

Telenet veranderde mijn leven

Geschreven op zaterdag 12 april 2014 in de categorie uithetleven

Telenet

Eind jaren tachtig was ik al in aanraking gekomen met internet. De schimmige wereld van BBS'en, Usenet, en de eerste e-mail berichten. Het WWW bestond nog niet; en op internet gaan betekende toen ook mezelf fysiek verplaatsen naar een speciale locatie die Het Rekencentrum heette.

vijf frankIn 1995 studeerde ik af, ging voor een bank werken, en vooral: ik woonde in mijn eigen appartementje (samen met Gudrun).

Daar had ik een computer, maar die had niets met professionele bezigheden te maken - ik speelde daar dingen als Phantasmagoria op. Maar ik had ook een 14.4k modempje waarmee ik op internet kon. Dat was aan prehistorische snelheden, en moest betaald worden per verbruikte minuut. Ik had daar mijn eigen systeempje voor: een klein potje dat naast de computer stond, en waar ik een vijf frank stuk in stopte per verbruikte minuut.

Dat systeem hielp me om de kosten onder controle te houden; maar het zorgde er vooral voor dat ik zo weinig mogelijk op internet zat. Geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht om te experimenteren of nieuwe zaken uit te proberen.

En toen kwam Telenet.

Telenet was al een tijdje opgericht, maar het duurde een paar jaar vooraleer ze zichzelf breed uitrolden naar de Vlaamse markt. In 1999 deden ze een grote roadshow, met een rondreizende tent die van stad tot stad trok. In Gent was dat op het Sint-Pietersplein. Als technologie-liefhebber moést ik daar bij zijn, en ik liet me overtuigen om een abonnement op kabel-internet te nemen.

Dat veranderde mijn leven. Subtiel, en over tijd, maar heel duidelijk.

Vanaf toen bleef de computer constant verbonden met het internet; ik moest niet meer nadenken over mijn 'verbruik' (er was op dat moment een onbeperkte download mogelijk; de tijd van de torrents moest nog komen). Dat betekende dat ik veel meer kon experimenteren, op zoek gaan naar nieuwe kennis en trends, dingen kon uitproberen. Ik maakte, samen met Dirk, mijn eerste website voor onze hobbyclub.

Die site stond op Geocities, Area 51 :)

Van daaruit groeide het idee om websites te beginnen maken voor klanten; ik startte in bijberoep. De sporen van die eerste Netlash websites kan je nog terugvinden... (Lees hier over de oorsprong van de naam Netlash.)

It's Netlash!

In 2006 stopten we met ons bijberoep, verhuisden we naar een echt kantoor en naar een echte full-time BVBA. De rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis.

Dus eigenlijk kan je zeggen dat de kabelmodem van Telenet en hun onbeperkte internetverbinding het zaadje waren waaruit Wijs gegroeid is.

tags:  , ,

Reacties

 • Veerle

  Veerle8 jaar geleden

  U fysiek verplaatsen om op internet te zitten naar het rekencentrum: zeer herkenbaar. En dat je slechts een handvol e-mailadressen had om een mail naar te sturen.

 • Annemie

  Annemie8 jaar geleden

  En dan moest inloggen , wat zowat vijf minuten duurde zeker , en ondertussen je niemand kon telefoneren

 • Bjorn

  Bjorn8 jaar geleden

  Als het laat was, dan deed ik het hele stuk van Leuven centrum naar het URC te voet. Een schone tijd om internetpionier te zijn ...

Recente reacties