323 keer gelezen in gemiddeld 2:41

Ter verdediging van de RSS-reader

Geschreven op zaterdag 4 januari 2014 in de categorie mening

rss-readerDe RSS-lezer is, zeker sinds de opheffing van Google Reader, uitgebreid en publiekelijk ten grave gedragen.

Het belangrijkste argument: sociale media (en met name Twitter en Facebook) hebben de rol overgenomen van aanbrenger van nieuwe informatie.

Wel, ik ga daar niet volledig in mee.

Uiteraard zijn Twitter en Facebook goeie manieren om nieuwe informatie, 'content' en bronnen te ontdekken. Ik dompel me daar met graagte in onder, en geniet van het serendipity effect. Die sociale media zijn voor mij een rivier die langs me passeert, en waarin ik af en toe mijn hoofd stop voor verfrissing. Wat ik niet probeer: alles daarvan constant te lezen. Als je probeert een volledige rivier leeg te drinken, verdrink je.

hlnHet probleem met enkel vertrouwen op Twitter voor leesvoer, is dat die informatiestroom gebaseerd is op wat anderen, en bij uitbreiding een meerderheid, deelbaar vinden. Noteer: deelbaar. Niet 'goed'. Er is een verschil tussen wat mensen goed vinden, en wat ze delen (het verschil tussen impliciete en expliciete data).

In een digitale wereld waarbij 'content' genetisch gemanipuleerd wordt om te delen, is hetgeen daardoor gedeeld wordt een specifieke vorm van leesvoer: upbeat, licht, 'snackable', mainstream. De dictatuur van de meerderheid leidt al snel tot TOP 5's zoals die hiernaast.

En soms heb ik daar zin in. Net zoals ik soms eens zin heb om een bakje frieten uit de frituur te halen.

Maar nog vaker heb ik daar geen zin in. Dan wil ik long-form, diepgaande, inzichten brengende literatuur. En die wordt mij niét gebracht (of slechts in procentuele minderheid) door de twitterdelers.

facebook keuzeIk wil zélf kunnen bepalen welk soort leesvoer ik verteer. Ik wil dat niet laten afhangen van wat anderen (mijn sociale netwerk, of erger nog, het sociale platform zelf) vinden dat ik moet lezen.

Het is het verschil tussen de sorteermogelijkheid 'Meest recent' en 'Topverslagen' op Facebook. Er is niets wat me meer op het systeem werkt dan als Facebook weer eens stiekem die instelling verandert naar 'Topverslagen'. (De verborgen agenda van Facebook is uiteraard dat ze in hun zelf bepaalde sorteervolgorde makkelijker betalende advertenties kunnen stoppen.) Dat wil ik niet.

Dat is voor mij de functie van mijn RSS-reader. Daarin bepaal ik zélf wat ik volg, wat ik interessant vind, wat ik lees. (Ik heb in Feedly een goede vervanger voor Google Reader gevonden.)

Ja, dat vraagt meer inspanning om op te volgen, te cureren, te selecteren. Als ik een gezonde huisgemaakte maaltijd wil, moet ik ook mijn groenten kuisen en aardappelen schillen; terwijl het makkelijker is om een pizza te laten komen. Maar dat zelf gecureerde (lees)voer smaakt zoveel beter dan de snackables.

tags:  ,

Reacties

  • Gene

    Gene10 jaar geleden

    +1