21 keer gelezen in gemiddeld 0:18

Verantwoordelijkheid

Geschreven op zondag 14 februari 2010 in de categorie archief

Terwijl ik mijn weekendkrant lees (jawel, jawel, de nodige hyperbolisering is mij niet vreemd), zie ik door het keukenraam de sneeuwvlokken weer vallen. Alweer, zucht.

En ik lees hoe de "automobilistenvereniging VAB aandringt op een grondige analyse" over wat er allemaal fout liep, en wie de verantwoordelijkheid moet dragen.

Dat stoort me immens.

Er wordt altijd een zwarte piet gezocht. Voor alles wat er gebeurt moet er een verantwoordelijke zijn - zodat er schadevergoeding kan geëist worden, of toch minstens excuses.

Gasten, niet alles heeft een verantwoordelijke. Sommige dingen gebeuren nu eenmaal, buiten de wil van alle betrokkenen om.

Die mentaliteit om voor alles een schuldige te zoeken ('de weermannen voorspelden het foute weer', 'de werkgevers zijn de oorzaak van de ontslagen', 'de school bereidt niet genoeg voor op de arbeidsmarkt') is een paraplu-reactie.

Ze vertrekt niet vanuit de gedachte om de zaken te verbeteren; enkel vanuit de wens om iemand anders verantwoordelijk te kunnen stellen.

Te veel mensen handelen daardoor vanuit de angst om niets fout te doen, in plaats vanuit de wil om iets goed te doen.

Soms moet je wat meer energie stoppen in het zoeken van oplossingen dan van schuldigen.

tags:  , , ,

Reacties

  • Inferis

    Inferis14 jaar geleden

    Het is de schuld van de consumptiemaatschappij. :)

    On a more serious note: ik merk hetzelfde in de bedrijfswereld. Soms lijkt het wel alsof bepaalde mensen meer tijd steken in hun paraplu-activiteiten dan in het eigenlijke werk zelf.

    Dingen lopen inderdaad wel eens fout, en ik verbaas me er altijd over hoe gemakkelijk er dan met de vinger gewezen wordt dan naar oplossingen gezocht.

  • claudio

    claudio14 jaar geleden

    Mooi gezegd. En deze woorden liggen al zo lang op mijn lippen. Ben blij dat jij ze eruit zwiert!

  • Paul Cobbaut

    Paul Cobbaut14 jaar geleden

    Klopt! En goed uitgelegd!

  • Bart Vyvey

    Bart Vyvey14 jaar geleden

    Ik lach de bobo's uit die nu denken dat ze de "opwarming van de aarde" moeten wegzeveren. Het is niet omdat het eens een normaal winterseizoen is dat je het feit dat in de laatste 10 jaar 8 warmste jaren werden genoteerd zomaar kan weglachen...

    Ik stoor me mateloos aan het geklaag van de strooidiensten en hun verantwoordelijken die zich denken te kunnen indekken door te stellen dat "er 3 keer zoveel gestrooid is geweest als tijdens een normale winter".

    Hallo gasten, DIT IS EEN NORMALE WINTER!!!