2 keer gelezen in gemiddeld 0:37

Verslag Barcamp Ghent 2

Geschreven op zondag 30 november 2008 in de categorie archief

Voorbije zaterdag 29/11 ging de tweede editie van Barcamp Ghent door.

Eerst misschien wat geschiedenis en kadering over Barcamp.

Een tijd geleden organiseerde O'Reilly conferenties geheten FooCamp, Friends Of O'Reilly. Deze conferentie was enkel op uitnodiging. Omdat een aantal mensen zich daardoor gepikeerd voelden, besloten ze een anti-conferentie op te zetten, die niet op uitnodiging was. Ze inspireerden zich op de hacker-term FooBar, en noemden die conferentie: BarCamp.

Dat BarCamp werd een 'unconference', een 'open source' conferentie als het ware. De organisatie werd ge-opensourced: iedereen schrijft zichzelf in, iedereen helpt samen mee aan de realisatie.

Er is eigenlijk maar één basisregel voor Barcamp: je mag slechts komen als je zelf actief bijdraagt. Liefst door ook een presentatie te geven (hoewel secundaire taken als foto's nemen, filmen, voor catering zorgen, klusjes uitvoeren ook gedoogd worden).
Alles gebeurt in de geest van kennisdeling. Iedereen is zeer open, deelt zijn kennis en zijn passies met anderen, en gaat daarover de discussie aan. Dit maakt dat de sfeer er zeer inspirerend is - geen verplichte nummers of presentaties, iedereen vertelt net over dié dingen waardoor hij gepassioneerd is.

Het concept van Barcamp, voor de eerste keer opgedoken in 2005 (lees er meer over op Wikipedia) werd al zeer snel opgepikt en gekopieerd over de ganse wereld. De eerste Belgische Barcamp werd in 2006 in gang getrokken door Peter Forret, en vond plaats in Brussel op 20 mei 2006. Van deze Barcamp Brussels kwamen er ook nog een tweede editie op 24/9/2006, een derde editie op 5/5/2007, en een vierde editie op 1/12/2007. Dit jaar, op 29 maart van 2008 initiëerde Thomas Bouve de eerste Gentse editie.

Op aansporen van Wolf kwam er dus vorige zaterdag een Barcamp Ghent 2, gesponsord door IBBT en One Agency. Ikzelf ben al van bij het begin fan van de Barcamp conferenties, dus uiteraard was ik ook van de partij.


Barcamp Gent stop motion from PitsLamp on Vimeo.

Het was een zeer geslaagde editie. De basiszaken zaten perfect: prachtige locatie, lekker eten, vlekkeloze organisatie, een honderdtal interessante mensen die deelnamen.

Maar vooral: een trucklading aan fascinerende presentaties, over een scala aan onderwerpen. Het ging niet alleen over technische zaken als HTML5 en database sharding, maar ook over Lifehacking en Getting Things Done, over New Media Art en over concertfotografie, over de Chinese Social Media en over E-commerce, over hoe een ondernemer 4 miljoen euro venture capital opbrandde en over welke tips een andere ondernemer aan starters kan meegeven.

Een aantal mensen stelden ook hun nieuwe webapplicaties voor aan het publiek: Happenr, Ttrack en Tweetshirt. De videomensen van Multimediamakers brouwden hierover volgend filmpje:


Barcamp Ghent - Belgium - November 29th 2008 from multimediamakers on Vimeo.

Je leest en ziet het, een uiteenlopende verzameling van onderwerpen.

Het is fascinerend om zien dat met geen of beperkte middelen, zonder formele organisatie, en zonder verplichtingen, er toch een professioneel event uit de grond kan gestampt worden, waarbij het kwaliteitsniveau verbazend hoog is.

Het IBBT, dat het epicentrum wil zijn van een ecosysteem rond nieuwe media en technologie in het Gentse, is dan ook zeer terecht een sponsor van deze Barcamp Ghent.

Wie meer wil lezen en bekijken, kan onder andere hier terecht:
- de Barcamp Ghent wiki
- de verzameling van presentaties op Slideshare
- de fotocollectie op Flickr
- een divers videoverslag van Luc Van Braekel
- en waarschijnlijk nog een hondertal andere blogposts

Hieronder nog een groepsfoto van de aanwezigen:
Group shot BarcampGhent2

Voor mij was het alleszins een zeer waardevolle zaterdag.

Er doen al geruchten de ronde dat er in het voorjaar van 2009 een Barcamp Antwerp op stapel staat… maar dat is het mooie aan dit concept: iedereen kan de bal aan het rollen zetten.

Ik hoop jullie allemaal te zien op de volgende Barcamp Ghent!

tags:  , ,

Recente reacties