82 keer gelezen in gemiddeld 2:05

Virtualisatie en technologische innovatie

Geschreven op zondag 19 januari 2014 in de categorie trends

virtualization - cloudVirtualisatie. Het is iets wat al een tijdje aan de gang is in alles wat met hosting en servers te maken heeft. Maar volgens mij is het een kracht die de komende jaren op nog veel meer gebieden toegepast zal worden - en niet alleen in de technologie, ook in de manier waarop we ons werk, ons leven, onze maatschappij inrichten. Het is de enige manier om twee tegengestelde krachten (perpetuele groei  enerzijds en hang naar inbreiding en duurzaamheid anderzijds) met elkaar te verzoenen.

Om het kort uit te leggen aan de hand van hosting (ongenuanceerd, clichématig en vermoedelijk totaal fout - but bear with me). Vroeger had elke website zijn eigen server - een aparte machine, met eigen verbinding en bandbreedte. 360 dagen van het jaar werd de rekencapaciteit, geheugen of bandbreedte van die server grotendeels onbenut gelaten; een paar dagen per jaar, op piekmomenten, werd dat wel gebruikt. Maar je moést die grote server kopen voor die paar dagen, en dus accepteren dat 90% van de capaciteit de rest van de tijd niet gebruikt werd. Serverparken waren dus grote verzamelingen servers die 90% van hun capaciteit onbenut lieten.
Enter virtualisatie. We maken 1 grote server, waar alle websites op staan. Software verdeelt rekencapaciteit, geheugen en bandbreedte over alle websites, naargelang hun noden. 
Gezien de piekmomenten van al die websites quasi nooit gelijktijdig voorkomen, kan dat mooi uitgespreid worden. En vooral: is de totale capaciteit van die ene grote server veel kleiner dan de som van de duizenden afzonderlijke servers.
Dat betekent dat de hoster minder kosten moet maken (minder machines), dat de site-eigenaars minder betalen per site, maar dat de totale winst van de hoster (door zijn lagere kosten) hoger is.

Mee met het idee achter virtualisatie? (Oef. Lange inleiding om tot mijn punt te komen.)

Dat principe zie ik momenteel in de consumer electronics sector volop toegepast worden, en tot innovatie leiden. Waar elektronica vroeger probeerde alles in zichzelf te bevatten, 'virtualiseren' ze nu grote stukken:
- rekencapaciteit
- opslagcapaciteit
- verbinding met internet (voor cloudservices)
- scherm
- user interface
- input/output

Alle hypes die onlangs op CES 2014 de ronde deden, hebben een deel ge-outsourced naar de smartphone. In plaats van te proberen een scherm, user interface, wifiverbinding... te proberen inbouwen in smart socks, bloeddrukmeter of stappenteller,  gebruiken ze nu de smartphone.

Dus in plaats van tientallen gadgets die elk afzonderlijk investeren in schermen, is dit nu veel efficiënter gevirtualiseerd. Dit laat toe om toestellen te bedenken die sneller, slimmer, mooier zijn dan vroeger - en minder kosten. Waardoor ze deze keer wél een groot publiek bereiken.

De smartphone als virtualisatiesysteem zorgt voor nieuwe innovaties.

Misschien hoeft niet élk toestel smart te zijn. Televisiemakers willen ons al jaren smart tv's verkopen, zonder succes. Ik zie de autobouwers ook deze weg op gaan.

En dan lees ik dit:

The last and best feature of the car is Honda's GPS solution: it's your phone. You can order the car with navigation for something around $1500, or you can download the HondaLink app from Honda for $59.99 and get something better. With the app, the car will display your phone's GPS on its seven-inch display. That means as you upgrade your phone, you'll be upgrading your GPS, too. I can't think of a better system.

En dan denk ik: een autobouwer die het begrepen heeft. Geen smart car, maar een gevirtualiseerde auto.

tags:  , , , , , ,

Reacties

  • Kris

    Kris10 jaar geleden

    Bij smarttv's loop 1 ding fout is het bakje voor de tv.

    Als ze het virtualiseren een applet op tablet en of smartphone kan het een eigen leven gaan lijden nu is het flexibel naar de nieuw content die je op tv te zien zult krijgen.