73 keer gelezen in gemiddeld 0:40

Waarborgen bij de bank

Geschreven op woensdag 11 januari 2006 in de categorie archief

Inderdaad, we zijn ons bedrijf qua vennootschapsvorm aan het omvormen van een VOF naar een BVBA.

Eén van de redenen om dat te doen is de aansprakelijkheid van de zaakvoerders. Bij een VOF zijn de aandeelhouders hoofdelijk, solidair, onbeperkt aansprakelijk. Bij een BVBA zijn de aandeelhouders enkel aansprakelijk voor het kapitaal dat ze in de vennootschap gestopt hebben.

Daarom juist kiezen we voor een BVBA: om, in het ondenkbare geval dat het mis zou gaan, onze privé-woningen en spaarcentjes te vrijwaren.

Nu, een stuk van onze investeringen willen we financieren bij de bank. Vandaag had ik dan ook een gesprek hierover met de bankdirecteur.

En lap. Uiteraard wil de bank ons geld lenen. Zo'n degelijk bedrijf, met zo'n mooie cijfers. Dat geleend bedrag mag zelfs iets meer zijn, hoor.

Maar (kousevoetjes) we zouden toch wel graag een paar waarborgen hebben. Onder andere een solidaire borgstelling door beide zaakvoerders.

Zo'n solidaire borgstelling betekent dat de zaakvoerders zich persoonlijk garant stellen voor de schulden van de vennootschap aan de bank. Als de vennootschap failliet zou gaan, kan de bank bij beide zaakvoerders privé gaan aankloppen.

En door die eis wordt het volledige nut van een BVBA als vrijwaarder van het privé-vermogen teniet gedaan.

Ze zeggen soms: een bank wil alleen geld lenen aan diegenen die het niet nodig hebben. Ik denk dat je dit in het rijtje kan opnemen.

Reacties

  • ine

    ine14 jaar geleden

    ongelooflijk eigenlijk....

Recente reacties