11 keer gelezen in gemiddeld 0:47

Meedrijven

Geschreven op donderdag 10 mei 2007 in de categorie archief

Vooraleer ik echt zelfstandig geworden ben, werkte ik in dienst van een grote Belgische bank.

Vers afgestudeerd, begonnen achter het loket - biljetten tellen, couponnetjes stempelen, overschrijvingsformulieren inboeken, dat soort werk. Na een tijdje groeide ik door, zoals dat dan heet in een groot bedrijf.

Ik zal niet beweren dat ik liever in de bank werkte. Als mijn vrouw me vraagt wanneer ik moet gaan werken, antwoord ik nog altijd 'nooit'. Het voelt niet als 'moeten', en het voelt niet als 'werken'. Doodcontent ben ik, en achteraf gezien had ik veel eerder de stap naar een eigen onderneming moeten zetten.

Maar er is één ding dat ik wel mis uit die banktijd.

Als werknemer in een bedrijf van 20 000 mensen heb je af en toe de mogelijkheid om je te laten meedrijven. Je hoeft niet elke dag 110% te geven, soms is gewoon je job doen al meer dan voldoende. Zonder dit negatief te willen laten klinken - maar soms kon je je wegsteken in den hoop.

Dat is gedaan.

Dirk zegt me dat één van de uitspraken in het leger is: "Als de sergeant gaat zitten, gaan alle soldaten liggen."

Als zaakvoerder voel ik dat ook.

Hoezeer ik ook 'één van de jongens' wil blijven, en hoezeer ik ook probeer om een vlakke organisatie aan te houden - er blijft altijd dat verschil. "Baas Bart".

Ik voel dat mijn humeur de anderen aansteekt. Als ik even de vlag halfstok laat hangen, volgt iedereen. Als ik zenuwachtig loop, krijgen zij stress. Als ik het even niet zie zitten, zegt iedereen foert.

Me laten meedrijven met den hoop is niet meer mogelijk. Alle ogen zijn verwachtingsvol op mij gericht.

Ik weet het, ik weet het, ik heb er zelf voor gekozen. En ik ben iemand die inderdaad zeer bewust in het brandpunt gaat staan. Maar toch, soms heb ik het daar lastig mee. Soms denk ik wel eens met heimwee terug aan die bankdagen. Soms droom ik wel eens van interessante jobs in grotere bedrijven.

Heel even maar hoor.

Herkennen jullie dat gevoel?

tags:  , , , ,

Reacties

 • Eenandereondernemeruitgent

  Eenandereondernemeruitgent13 jaar geleden

  It's lonely at the top, maar door een zekere afstand te creëren en te houden, krijg je opnieuw die kleine vrijheden waarover je het hebt.

 • Alain De Bruyne

  Alain De Bruyne13 jaar geleden

  Och Bart het gras is altijd groener aan de overkant. Wat jij nu vertelt is een zaak die ik geregeld tegenkom bij zaakvoerders en CEO's zeker in het onderdeel klankbord van Diversito. Als je aan de top staat wordt ook het uiterste van je gevraagd. Op tijd gaan tanken zou ik zeggen :) .

 • Yves Hanoulle

  Yves Hanoulle13 jaar geleden

  Hoi Bart,

  De houding waar de andere onder nemer het over heeft, is de "Houden" situatie uit de roos (http://paircoaching.spaces.live.com/Blog/cns!6FC33EC6E902A219!129.entry). Dit is een zeer verleidelijke situatie, maar zoals gezegd in mijn presentatie op BarCamp (http://barcamp.forret.com), je verliest ook het contact. Nu in elk geval, het is onmogelijk om "one of the boys" te zijn als baas. Net als je als ouder geen vriend van je kinderen kan zijn. Ouders die dat proberen, "maken" geparentificeerde kinderen (http://www.mdcontext.com/teksten/publicatie/parentificatie.htm).

  Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je geen goede relatie met je kinderen of werknemers kan hebben. Maar zoek je echte vrienden daarbuiten.

 • Ilse Jansoone

  Ilse Jansoone13 jaar geleden

  Ik volg Alain volledig. Zorg dat je ergens kan bijtanken. Iemand die jou kan oppeppen want dat heeft iedereen nodig!

 • Pietel

  Pietel13 jaar geleden

  Als baas zijn je collega's geen mensen in je bedrijf, deze zijn werknemers. Je collega zijn je peers in andere bedrijven. Zaakvoerders, ondernemers, etc. Je ontmoet ze geregeld.

  In mijn vorige job was ik binnen een redactie als enige met internet bezig en had ik (via het internet) meer verwantschap en collegialiteit met mensen in dezelfde functie bij andere bedrijven.

  En een job in loondienst missen? As if.

 • Koen

  Koen13 jaar geleden

  Als je een schouder zoekt om op uit te huilen, wees welgekomen ;-)

 • Bart

  Bart13 jaar geleden

  Voor alle duidelijkheid: dit was niet bedoeld als klaagzang. Voorlopig kan ik het leven nog aan :)

  Wel een bedenking, die ik me af en toe maak.

  Ik zou echter voor geen geld ter wereld willen een stap terugzetten.

 • Yves Hanoulle

  Yves Hanoulle13 jaar geleden

  Dit is ook de hoofd reden dat er initiatieven zoals Ceo Circle (http://www.theceocircle.com/) en dergelijk bestaat.

  Mijn vader heeft een aantal ceo's in therapie. Ik ken er (uiteraard)de details niet van, maar hij heeft me al eens verteld dat hij voor één iemand gewoon een klankbord is.

 • Yves Hanoulle

  Yves Hanoulle13 jaar geleden

  Naar aanleiding van jouw post heb ik onze tekst rond PairCoaching (http://paircoaching.spaces.live.com/Blog/cns!6FC33EC6E902A219!366.entry) die we verdelen tijdens onze leiderschap worskhop (http://www.paircoaching.net/workshop_en.php?cursusID=1&title=Leadership+day) op mijn blog gezet. Ik wou hem eigenlijk eerst in het Engels vertalen, maar het past hier bij, enjoy...

 • Mirthe

  Mirthe13 jaar geleden

  Nooit gedacht aan een eenmanszaak? Dan kan je totaal doen wat je wil :)

  Daarom zou ik zelf graag freelance gaan, op mezelf. Of eventueel met een klein aantal collega's.

 • Steven Verbruggen

  Steven Verbruggen13 jaar geleden

  Dude, da's niet goed he.

  Uiteraard zal de bedrijfsleiding altijd een invloed hebben op het moraal/de motivatie/de goesting/stresslevel/.. van de medewerkers hebben. Maar die 1-op-1 relatie lijkt niet echt gezond.

  Mijn ervaring is dat er een groot verschil is tussen een leider (visionair, initiator, ..) en een manager (operationeel, georganiseerd, ..). Er zijn in de praktijk zeer weinig voorbeelden bekend van gecombineerde profielen. Het heeft geen zin dat te willen zijn als het niet in u zit. Maw: zoek wat je kan en wil en focus daar op. Laat je voor de rest omringen door goede (betere dan jezelf) mensen.

  Denk dat je een manager nodig hebt ..

Recente reacties