19 keer gelezen in gemiddeld 0:34

Kafka werkt

Geschreven op maandag 12 februari 2007 in de categorie archief

Onze regering pakt graag uit met het Project Kafka, en hoe de administratieve vereenvoudiging hoog in het vaandel gevoerd wordt.

Ik moet eerlijk zijn, tot nu toe waren dit loze woorden voor mij; concreet merkte ik behalve de persberichten niet zo veel.

Vanmorgen ontdekte ik echter één klein lichtpuntje, dat een gevoel van 'hmmm toch wel goe bezig' opriep.

We krijgen hier ten kantore vaak uitnodigingen binnen om mee aan openbare aanbestedingen mee te doen. Dit zijn werken (in ons geval websites) die voor overheidsinstellingen moeten uitgevoerd worden, en waar er eerst een offerteronde is.

Deelnemen aan zo'n offerteronde is een hele rompslomp. Je moet niet alleen je offerte opsturen, maar ook een hoop andere papieren: bewijs dat je bestaat, bewijs dat je geen slechte bedoelingen hebt, bewijs dat je geen belastingschulden hebt, bewijs dat je niet failliet bent, bewijs dat je alle RSZ-verplichtingen vervuld hebt…

Miserie. Werk, tijd, geld, achterloop.

Maar vanmorgen kreeg ik een offerteaanvraag binnen van een grote overheidsinstelling, waar het volgende in stond:

"In toepassing van het KB van 20 juli 2005 dient de Belgische inschrijver het RSZ-attest niet bij zijn inschrijving te voegen. XXXXX zal deze informatie zelf opvragen op basis van het ondernemingsnummer van de inschrijver in de Kruispuntbank van Ondernemingen."

Een aangename verrassing.

tags:  , , ,