31 keer gelezen in gemiddeld 1:10

Moet een onderneming alleen winst maken?

Geschreven op woensdag 18 januari 2006 in de categorie archief

Een vraag waar ik al veel over gediscuteerd heb. Zowel met de innerlijk Bart, als met andere mensen.

Laat dit alleszins duidelijk zijn: uiteraard is één van mijn motivaties om mijn eigen bedrijf te starten 'geld verdienen voor mezelf'. Dat alles wat ik doe voor mijn eigen portemonee is.

Hoewel geld voor mij slechts een (pas op: dure HR en andere consultancy term !) 'hygiëne-factor' is. Dat wil zeggen enkel een negatieve motivator (als er geen financiële beloning is, stop ik er mee), dan een positieve motivator (ik werk niet harder om meer geld te verdienen). De hoofdreden om mijn eigen bedrijf in deze sector te starten ligt dan ook niet in het pecuniaire. Als ik efficiënt veel geld wil verdienen, zou ik beter andere zaken doen.
Ik wil de dingen doen die ik graag doe, op de manier die ik zelf wil, volgens een strategie die ik zelf uitkies. Dat zou nooit bij mijn vroegere werkgever gelukt zijn.

Maar ik wijk af. Dat was niet wat ik bedoelde.

Mijn vraag is: heeft een onderneming ook andere verantwoordelijkheden dan winst maken voor zijn aandeelhouders? Is een onderneming meer dan een vehikel om geld te verdienen?

Ik ben alleszins overtuigd van wel.

Uiteraard is de eerste verantwoordelijkheid van mijn bedrijf op een efficiënte manier een inkomen verzorgen voor allen die er werken.

Maar naar analogie met die andere drie wetten, kan je ook hier een cascade-systeem formuleren. De tweede verantwoordelijkheid is zorgen voor joie de vivre van diegenen die er werken - zolang dat niet in frappante tegenspraak is met de eerste verantwoordelijkheid. En daarnaast is er voor mij een derde, een sociale verantwoordelijkheid - zolang die niet in frappante tegenspraak is met de eerste twee verantwoordelijkheden.

Een bedrijf staat ook in de maatschappij, en heeft naast rechten ook verplichtingen tegenover die maatschappij.

Daarom aanvaarden we naast stagiairs van de reguliere vakopleidingen, ook stagiairs van de VDAB. Daarom ga ik af en toe 'lezingen uit het praktijkleven' geven aan studenten informatica. Daarom nemen we af en toe projecten aan die minder opbrengen, maar die het des te meer waard zijn.

En daarom besloten we ook dat Netlash het project Boekentoren moest steunen. Omdat we fier zijn op onze stad. En dat ook zo willen houden.

Reacties

 • pietel

  pietel14 jaar geleden

  wat betekent 'pecuniaire'?

 • Huug

  Huug14 jaar geleden

  @Pietel. Uit het Latijn.

  pecunia, -ae (f)

  Geld

Recente reacties